KILOGRAM POMORANDŽI 300 DINARA! Udar na cenu stigao sa dva fronta, neće skoro biti jeftinije
Udar na cenu stigao sa dva fronta, Foto: Emilija Jovanović

AU

KILOGRAM POMORANDŽI 300 DINARA! Udar na cenu stigao sa dva fronta, neće skoro biti jeftinije

Sa tako dalekih destinacija, kako kaže Prostran, roba se tovari u brodove koji praktično plove okeanima

Objavljeno:

Visoke cene tropskog voća na pijacama i u marketima širom Srbije nisu uticale na njihovu sve veću potražnju, a ekonomski analitičari ne očekuju njihovo pojeftinjenje u skorije vreme.

Prema njihovim rečima, na poskupljenje pomenutih namirnica svakako je uticala trenutna epidemiološka situacija izazvana koronom i to sa dva fronta – sa jedne strane dobavljači limun, pomorandže, mandarine i drugo citrusno voće nabavljaju sa udaljenih destinacija po višoj ceni, a sa druge strane kupci podstaknuti savetima lekara da jačaju svoj imunitet spas traže u voću i unosu što više vitamina, pa tako i povećana potražnja diktira cenu.

To je za "Blic" potvrdio i agroekonomski analitičar Milan Prostran, koji podseća da su cene skočile još početkom pandemije zbog sporog formiranja zelenih koridora za njihovu distribuciju širom sveta, kao i zatvaranje granica.

- Mi uvozimo bezmalo 100 odsto tropskog voća jer je naša proizvodnja praktično na tom polju zanemarljiva tako da, nažalost, cene su takve kakve jesu i one su realne jer je nabavna cena voća visoka. Zakasnele sezone u Turskoj i Grčkoj i delimično u Italiji su dovele do toga da nam tropsko voće stiže iz Južne Afrike, a recimo narandže, koje su nam obično stizale sa juga Evrope, uvozimo čak iz Južne Amerike – objašnjava.

Sa tako dalekih destinacija, kako kaže Prostran, roba se tovari u brodove koji praktično plove okeanima, a distributeri ih usmeravaju po potrebi ka tržištima gde je potražnja i cena veća.

- Živimo u neoliberalnom kapitalizmu i cene su opravdane slobodnim tržištem. Ove godine generalno imamo povećanje cena skoro svakog voća zbog manje prohodnosti određenih vrsta što se uvoza tiče, ali i zbog manjeg roda kako na stranom tako i na domaćem tržištu – podseća Prostran uz napomenu da bi u trenutnoj situaciji trebalo dati šansu domaćim proizvodima.

Budući da je naša kupovna moć skromna, Prostran kaže da ne treba odmah da se potresamo visokim cenama jer imamo izbor da sačekamo da određene vrste voća dospeju sa bližih destinacija, što će cenu učiniti prihvatljivijom, a što očekuje do kraja godine.

- Domaće voće je zdravo i prihvatljivih je cena. Savetujem da sačekamo do kraja godine kada naše zalihe budu pri kraju pa da onda pređemo na južno voće koje će do tada već pristizati sa bližih destinacija – ističe naš sagovornik.

Kaže i da ga trenutno visoke cene određenih vrsta voća ne brinu jer će konačan sud doneti kupci koji mogu da utiču na promet pomenutih proizvoda i donekle i da diktiraju njihovu cenu.

Kako za "Blic" objašnjava Anita F., prodavačica voća na novosadskoj pijaci, narodu su uvek krivi oni prodavci sa kojima su u direktnom kontaktu.

– Neznatno je opala potražnja, ali je primetno nezadovoljstvo cenama. Ljudi nam prigovaraju i govore da su prošle nedelje kod nas kupovali kilogram pomorandži po ceni od 180 do 200 a da ovoga vikenda plaćaju i do 50 dinara više. Neće da shvate da smo mi ko zna koja ruka u čitavom lancu prodaje. Mi voće nabavljamo od velikih distributera koji su samo jedan od šrafova u nizu još većih distributera koji se opet snabdevaju od onih najvećih. Tek ti najveći su u direktnom kontaktu sa proizvođačima tako da dok ta roba dođe do nas, ona nekoliko puta promeni cenu jer svi moraju da uzmu svoj deo kolača. Ispada da je to neki naš hir i da smo mi mali prodavci sada povećali cene samo zato što nam ide zima i veća je potražnja, što nije slučaj – pravda se Anita.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.