U 20 SRPSKIH GRADOVA NIJE PRODAT NIJEDAN STAN: Tržište je u potpunosti ZAMRLO, niti se KUPUJE, niti se GRADI
Zgrada ilustracija, Foto: Beta

RIZIK

U 20 SRPSKIH GRADOVA NIJE PRODAT NIJEDAN STAN: Tržište je u potpunosti ZAMRLO, niti se KUPUJE, niti se GRADI

Ne prodaje se ni starogradnja, a nove zgrade uglavnom niko ni ne gradi

Objavljeno:

Dok cene nekretnina u velikim gradovima ne posustaju, a s druge strane ni kupci ne odustaju od ulaganja, u pojedinim opštinama u Srbiji tržište nekretnina je gotovo zamrlo.

U Baču, Bačkom Petrovcu, Beloj Palanci, Bosilegradu, Vladimircima, Doljevcu, Žabarima, Žitorađi, Kniću, Ražnju,Osečini - u prvoj polovini godine nije prodat nijedan stan! Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, nijedna transakcija nije obavljena ni u Bojniku, Dimitrovgradu, Merošini, Malom Crniću, ni u Novoj Crnji. U Ljigu nije potpisan nijedan kupoprodajni ugovor za stan ni ove, ni prošle godine, pišu "Novosti".

Ne prodaje se ni starogradnja, a nove zgrade uglavnom niko ni ne gradi. Uprkos niskim cenama u ovim mestima, onima koji žele da se skuće više se isplati da kupe kuću, nego da ulažu u kvadrate u zgradama. S druge strane, i izbor je veoma mali, jer se u većini opština godinama ne grade novi objekti.

Ni banke se, kako kažu u agencijama za nekretnine, ne utrkuju da privuku klijente iz nerazvijenih opština. Takve transakcije za njih su rizične, jer u slučaju neplaćanja teško mogu da se "oslobode" stana.

"Najveći problem je centralizacija Srbije. Svi odlaze u veće gradove, jer samo u njima mogu da pronađu posao. Ovo tržište u malim opštinama nema perspektivu, one se prazne, čak čitavi regioni ostaju bez stanovništva. U pojedinim mestima ne možemo ni za potrebe statistike da pronađemo registrovane promete da bismo ih uporedili. Bukvalno nema trgovine ni u drugoj ni trećoj zoni, pa ne možemo da napravimo parametre za poređenje", objašnjava Milić Đoković iz Klastera nekretnina.

Većnik za infrastrukturu i zaštitu životne sredine u opštini Bela Palanka, Dragan Živković kaže da u ovoj lokalnoj samoupravi od osamdesetih godina nije izgrađena nijedna komercijalna stambena zgrada.

"Gotovo 40 godina nije izgrađen novi stan, osim onih namenjenih raseljenim licima. Sporadično se proda po jedna ili dve kuće godišnje. Uglavnom su to domaćinstva u koja dođu naslednici iz Beograda ili drugih gradova da pokušaju da ih prodaju. Kupuju jedino mladi i ljudi koji su otišli u dijasporu, a žele u zavičaju da imaju svoju nekretninu", objašnjava Živković.

Ni u Golupcu nije prodat nijedan stan u zgradi, ali ono što kupci traže su kuće sa okućnicom i vikendice pored Dunava.

Kvadrat i za 83 evra

U desetak opština za prvih šest meseci prodat je samo po jedan stan. Najjeftiniji kvadrat bio je u Krupnju - samo 83 evra. Sve nekretnine koje su dobile nove vlasnike su stara gradnja, a među najjeftinijim prometovanim kvadratima je onaj u stanu u Malom Iđošu za 98 evra. U prvoj polovini godine prodat je i po jedan stan u Batočini za 102 evra po kvadratu, dok je u Gadžinom Hanu kupac kvadrat platio dva evra više. Po jedna stambena jedinica prodata je i u Svrljigu, Babušnici, Varvarinu, Žagubici i Opovu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.