TRAMP I BAJDEN SRUŠILI BERZE: Vol Strit pao posle tri dana uzastopnog rasta
Volstrip pao/ilustracija, Foto: AP

tržište nestabilno

TRAMP I BAJDEN SRUŠILI BERZE: Vol Strit pao posle tri dana uzastopnog rasta

Rezultati izbora mogli bi da utiču na različite sektore, ponajviše na zdravstveni, sektor zelene energije, kao i na kompanije.

Objavljeno:

Na Volstritu su u utorak cene deonica pale, nakon tri dana rasta, jer su ulagači bili oprezni uoči prve debate dva kandidata za predsednika SAD-a.

Dau Džons oslabio je 131 bod ili 0,48 odsto, na 27.452 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,48 odsto, na 3.335 bodova, a Nasdaq indeks 0,29 odsto, na 11.085 bodova.

Pad indeksa posledica je opreza ulagača uoči sinoćnje prve televizijske debate između republikanskog kandidata predsednika Donalda Trampa i njegovog demokratskog protivkandidata, bivšeg potpredsednika Džona Bajdena, prenosi protal Indeks.

Poslednje ankete pokazuju da Bajden vodi na nacionalnom nivou i u mnogim saveznim državama.

"Ova debata ima potencijala da utiče na tržište, pa ulagači nisu voljni znatnije da menjajupozicije uoči debate. Tržište trenutno pokreću zbivanja u Vašingtonu, bilo da su to fiskalni podsticaji ili predsednički izbori, kaže Dejvid Karter, direktor u firmii Lenox Wealth Advisors.

Rezultati izbora mogli bi da utiču na različite sektore, ponajviše na zdravstveni, sektor zelene energije, kao i na kompanije koje su najviše profitirale od Trampovog smanjenja poreza, kažu analitičari.

"Mi smatramo da bi tržištu moglo biti dobro i s Trampom i s Bajdenom, ali ulagači treba da znaju ko je pobednik i žele čistu pobedu", kaže Karter.

Poslednjih sedmica tržište je bilo pod pritiskom zbog usporavanja oporavka ekonomije od korona krize i nedostatka novih fiskalnih podsticajnih mera.

Međutim, poslednjih dana ponovno je oživela nada da će se Kongres i Bela kuća uskoro usuglasiti oko novog paketa podsicaja, vrednog oko 2.200 milijardi dolara, što podržava tržište.

Kako se bliži kraj meseca i tromesečja, sve je jasnije da će septembar biti prvi mesec od marta u kojemu su berzovni indeksi pali, piše Hina.

Od početka meseca S&P 500 na gubitku je 4,7 odsto, Dau Džons 3,4, a Nasdaq indeks 5,9 odsto.

Međutim,i u celom trećem tromesečju indeksi će zabeležiti dobitke.

Naime, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim podsticajnim merama, kao i nadi ulagača u brzi oporavak ekonomije, cene deonica na Volstritu snažno su porasle od marta, kada su zbog izbijanja korona krize pale na najniži nivo u više godina.

Početkom septembra S&P 500 i Nasdaq indeks dosegli su rekordne nivoe, no od tada su oštro pali, ponajviše zbog korekcije cena tehnoloških deonica, koje su do tada predvodile oporavak tržišta.

I na evropskim berzama cene deonica juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,51 odsto, na 5.897 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,35 odsto, na 12.825 bodova, a pariski CAC 0,23 odsto, na 4.832 boda.

Bonus video:

(Espreso.co.rsTanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.