NAJNOVIJE SAOPŠTENJE MINISTARSTVA FINANSIJA: Oglasio se Siniša Mali!
Siniša Mali, Foto: Tanjug

sastanak

NAJNOVIJE SAOPŠTENJE MINISTARSTVA FINANSIJA: Oglasio se Siniša Mali!

S obzirom na to da će u projektu zajednički učestvovati francuske i kineske kompanije, na sastanku je dogovoreno da se do kraja ove godine usvoje odgovarajući pravni akti

Objavljeno:

Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa predstavnicima kompanija Power China i Alstom, kao i sa ambasadorima Kine i Francuske Čen Bo i Žan Luj Falkonijem, sa kojima je razgovarao o projektu izgradnje metroa u Gradu Beogradu. Sastanku je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

S obzirom na to da će u projektu zajednički učestvovati francuske i kineske kompanije, na sastanku je dogovoreno da se do kraja ove godine usvoje odgovarajući pravni akti, koji će regulisati odnos svih postojećih strana, i biti osnova za sve dalje aktivnosti koji će se sprovoditi.

foto: Tanjug

Prema postojećim dogovorima, francuska strana biće zadužena za elektromehaniku, dok će kineska stana da se bavi građevinskim radovima na izgradnji metroa. Kompanija Ežis trenutno radi na studiji izvodljivosti, a u narednim danima biće održan sastanak sa njihovim predstavnicima, kako bi se, u odnosu na dinamiku izrade studije, planirali dalji koraci na projektu.

Na sastanku je dogovoreno i da je neophodno da se u što kraćem periodu završi struktura finansiranja projekta, u kojoj će učestvovati francuske i kineske banke, ali i druge međunarodne finansijske institucije. Kompanija Ežis je prethodno uradila prifizibiliti studiju, u kojoj se procenjuje da će izgradnja prve linije metroa koštati 1,8 milijardi evra, a druge linije 2,2 milijarde evra.

foto: Tanjug

Sagovornici su se saglasili da je reč o izuzetno značajnom projektu za Grad Beograd, na koji se čeka decenijama unazad, te da će on biti apsolutni prioritet u narednom periodu kako bi radovi na izgradnji što pre započeli. Prema rečima ministra finansija Siniše Malog, ukoliko sve strane budu potpuno predano radile na projektu, radovi na na Makiškom polju bi mogli da počnu već krajem sledeće godine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.