MINIMALAC NIKAKO NEĆE BITI MANJI OD 34.000 dinara! Vode se TEŠKI pregovori, SINDIKATI IMAJU 3 PREDLOGA
Foto: Shuter Stock

VAŽNO JE!

MINIMALAC NIKAKO NEĆE BITI MANJI OD 34.000 dinara! Vode se TEŠKI pregovori, SINDIKATI IMAJU 3 PREDLOGA

Ovakav tempo rasta je dogovoren ranijih godina

Objavljeno:

Predstavnici Socijalno-ekonomskog saveta ove nedelje i zvanično će započeti pregovore o minimalnoj ceni rada u 2021. za oko 350.000 ljudi. Danas bi trebalo da budu formirane radne grupe za pregovore.

Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković rekao je da su sindikati izneli od ranije poznate zahteve da se dostigne minimalna potršačka korpa od oko 37.000 dinara, što bi značilo povećanje minimalca za 2021. godinu od 25 odsto, ali da su izrazili spremnost da se taj cilj odloži za 2022. godinu.

Poslodavci su, dodaje, ostali pri svom zahtevu, da se minimalac ne povećava paušalno već prema rastu BDP-a i inflacije koja se očekuje u narednoj godini, kao i da mogu da pristanu na veći rast minimalca ako im država to kompenzuje kroz smanjenje troškova.

“Privreda se tako izjasnila da nema mesta da se generalno svima poveća minimalna zarada. Može ako dobijemo kompenzaciju”, rekao je Atanacković.

Sindikati spremili tri predloga

Sindikati su, podsetimo, spremili tri opcije sa kojima će izaći na pregovore:

Prvi je da se minimalna zarada, koja danas iznosi 30.022. dinara, izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom, što bi značilo povećanje minimalca za oko 25 odsto na 37.700 dinara.

Ovakav tempo rasta je dogovoren ranijih godina. Sindikalci su, međutim, danas svesni okolnosti i novih problema u privredi, i izrazili su spremnost da se taj cilj odloži za 2022. godinu.

Drugi predlog koji će izneti pred poslodavce i vladu, jeste povećanje minimalca za 5.000 dinara, na 35.000, što bi bio rast od oko 11 odsto. Toliko procentualno povećanje, podsetimo, bilo je i prethodne godine kada je dogovoreno povećanje minimalne zarade sa 27.000 na 30.000 dinara.

– I treći predlog, ispod koga ne bismo išli, jeste povećanje na 34.000 dinara – rekao nam je Zoran Mihajlović, sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Izvor: Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.