U SRPSKOJ TOSKANI BERAČI IMAJU PUNE RUKE POSLA, SAD JE SEZONA KUPINE! Zbog 2 stvari nisu UOPŠTE ZADOVOLJNI (FOTO)
Proizvođači ovog voća nisu zadovoljni kvalitetom plodova, Foto: RINA

POČELA BERBA KUPINE

U SRPSKOJ TOSKANI BERAČI IMAJU PUNE RUKE POSLA, SAD JE SEZONA KUPINE! Zbog 2 stvari nisu UOPŠTE ZADOVOLJNI (FOTO)

Ove godine brine niska otkupna cena koja se kreće od 45 do 55 dinara zavisno od sorte

Objavljeno:

U selima srpske Toskane od maja do septembra berači imaju pune ruke posla. Nakon obranih jagoda, višnje, trešnje sada su na red došle kupine, međutim proizvođači ovog voća u Topoli, nisu zadovoljni kvalitetom plodova, a samim tim ni cenom.

- Prinos može dostići i tri tone sa naših 15 ari, ali ove godine je kvalitet dosta lošiji nego inače, kupina je prepuna vode od čestih padavina a bilo je i grada pa na plodovima ima oštećenja. Nema računice brati je, ali beremo samo da nam ne bi propadala pred očima, inače od kupine ni ove godine nema berićeta - kaže Gordana Mijailović iz sela Vojkovci.

foto: RINA

Ove godine brine niska otkupna cena koja se kreće od 45 do 55 dinara zavisno od sorte.

- Godinama je cena kupine niska, prošle godine 40 dinara ove godine 45 za sortu koju mi gajimo Čačanska bestrna. Prema njenim rečima berbu kupine obavljaju porodično, jer plaćanje radnika iziskuje dodatni trošak - rekla je Gordana.

foto: RINA

Na otkupnom mestu u selu Vojkovci do sada je otkupljeno oko 60 tona.

- Za sada smo zadovoljni kvalitetom, iako je grad pričinio štetu u nekoliko zasada plodovi koje smo do sada otkupili od uzgajivača zadovoljavaju kriterijume. Plaćamo 45 dinara za sortu Čačanska bestrna i 55 dinara za sortu Loh Nes. Otkup je počeo pre nekoliko dana, tako da očekujemo u narednom periodu sve veće količine, ukoliko vremenski uslovi budu išli na ruku proizvođačima - rekao je Sloba Matić otkupljivač kupine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.