Klinci, pametnije birajte! Tri zanata koja niko ne upisuje donose hiljade evra mesečno!
Foto: Marina Lopičić

važna odluka

Klinci, pametnije birajte! Tri zanata koja niko ne upisuje donose hiljade evra mesečno!

Postoje zanimanja koja mogu biti jako isplativa, ali klinci ih prosto ne biraju!
Objavljeno:

Elektromehaničar za termičke i rashladne uređaje možda ne zvuči primamljivo, dok ne znate da sa tim zanimanjem za manje od sat vremena možete da zaradite 6.000 dinara. Toliko u proseku košta montaža klima-uređaja u Beogradu, a zanatlije s tim zvanjem su u deficitu. Za takav profil u Mašinskoj školi "Radoje Dakić" u Rakovici opredeljeno je 30 mesta, a nakon prvog kruga je 21 stolica ostala prazna.

Za korak ispred svih: Lansirana Espreso aplikacija! Overite je odmah!

Situacija je identična i za zanimanje servisera klima-uređaja, a u firmama za to radno mesto mesečna zarada je 60.000 dinara. Ukoliko uključimo i mogućnost da pri povratku s posla u privatnoj režiji popravite neku klimu, eto dodatne zarade od 2.000 dinara, koliko košta takva usluga.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Na boljoj poziciji od njih kada je plata u pitanju su zavarivači. Oni su traženi i u zemlji i u svetu, a mogu da zarade i nekoliko hiljada evra mesečno. Mana ovog posla su teški uslovi rada, pa je zato ovo zanimanje na listu želja upisalo tri puta manje malih maturanata nego što je potrebno za popunu mesta u srednjim školama.

Niske plate, ali dobru perspektivu imaju prehrambeni tehničari. Kako kažu u jednoj velikoj kompaniji za proizvodnju slatkiša, mesečne zarade ovog profila su oko 35.000 dinara. Međutim, ovo zanimanje otvara mogućnosti za dalje školovanje. Upućeni kažu da će stručnjaci u oblasti proizvodnja hrane za nekoliko godina biti traženi poput onih iz IT sektora.

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.