GDE ULOŽITI NOVAC U DOBA KORONE? Globalni investitori predlažu dve stvari, a OVO smatraju srpski privrednici!
Novac, Foto: Dragan Kadić, Profimedia, Ilustacija

ŠTA VI MISLITE?

GDE ULOŽITI NOVAC U DOBA KORONE? Globalni investitori predlažu dve stvari, a OVO smatraju srpski privrednici!

Treba li ulagati u hranu i energiju?

Objavljeno: 11:38h

Tradicionalna tržišta širom sveta trenutno su u vrtlogu globalne pandemije korona virusa, pa se mnoge dosadašnje navike menjaju. Promena ima i u načinu na koji radimo i ponašamo se, a investitori tvrde da bi najviše koristi od toga mogle da imaju kompanije koje prave aplikacije za rad na daljinu ili se bave telemedicinom, kao i prodavci savremenih tehnoloških uređaja, prehrambena i prerađivačka industrija ili proizvođači sirovina poput bakra.

Srpski privrednici sa kojima je “Blic Biznis” razgovarao smatraju da je trenutno pravo vreme za ulaganje u hranu i energiju, jer su to oblasti za čijim proizvodima i uslugama potreba nikad ne prestaje.

Prema njihovim rečima, to se pokazalo i tokom vanrednog stanja uvedenog zbog korona virusa, kada su ljudi smanjivali budžete za neke kupovine, ali su svi morali da nabavljaju namirnice, koriste struju ili grejanje.

- Mislim da su hrana i energija logičan izbor, jer su to proizvodi koji moraju da se troše u svakoj situaciji. Zato i mi nismo imali velikih problema sa poslovanjem tokom vanrednog stanja, jer struja mora da se koristi, baš kao i energenti za grejanje - kaže Zoran Drakulić, vlasnik "Point Grupe".

Naš sagovornik smatra da bi Srbija trebalo da se ugleda na neke razvijene zemlje i da država sada sedne za sto sa najiskusnijim privrednicima i razgovara o tome šta dalje, jer će "sve biti drugačije".

- Moramo da vidimo kako da zaokružimo našu privredu i da budemo samodovoljni u nekim oblastima. Srbija može to da izvede u energetici sa obnovljivim izvorima, a mislim da i sa hranom ne bi trebalo da imamo problema - ocenjuje Drakulić.

Sličnog mišljenja je i Toplica Spasojević iz ITM Grupe, koji na vrh poželjnih investicija u ovom trenutku stavlja poljoprivredu, i to pre svega ulaganja u organsku hranu, i obnovljive izvore energije, hidro i vetro elektrane.

Ćelija za proizvodnju solarne energije
Ćelija za proizvodnju solarne energije foto: Youtube printscreen

- Zelena energija nam je potrebna, videli smo i sad tokom krize da moramo manje da zagađujemo, manje đubreta da pravimo, a to možemo i korišćenjem obnovljivih izvora energije - navodi sagovornik "Blic Biznisa".

On kaže da je blagi optimista kada je reč o poslovanju u narednom periodu i da očekuje da u narednih mesec dana sagledamo razmere i dužinu trajanja krize, a da zatim privrednici sednu sa predstavnicima države i vide kako dalje.

U proizvodnju hrane uložio bi i Radoslav Veselinović, vlasnik "Galeb Grupe".

- To je nešto što ne propada, a broj stanovnika na planeti konstantno raste, tako da će hrana uvek biti potrebna, u sve većim količinama. Mislim da je poljoprivreda dobitna kombinacija na duži rok, iako ne daje tako brzo povrat investicije - kaže Veselinović.

Nešto drugačije razmišlja Nebojša Matić, prvi čovek "Mikroelektronike". Naime, on tvrdi da čovek ne treba da bude određen trenutnom situacijom.

- Ovo što nam se trenutno dešava, pandemija kroz koju prolazimo, je privremenog karaktera i ona ne može da određuje celokupan život, dugoročnu sudbinu ljudi, pa da tako promeni i način na koji ćemo razmišljati o novim investicijama. To sam rekao i mojim zaposlenima, kad sam im se obratio na početku cele korona krize, posle uvođenja vanrednog stanja. Zato bih ja i dalje ulagao u elektroniku i stvari u koje se razumem - ističe Matić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.