ISPLATA 100 EVRA BIĆE NA SVAKIH 5 DANA: Lako do prijave, evo ko sve ima prava na pomoć
Foto: Profimedia

SJAJNO

ISPLATA 100 EVRA BIĆE NA SVAKIH 5 DANA: Lako do prijave, evo ko sve ima prava na pomoć

Prijavljivanje je vrlo jednostavno i traje manje od minuta

Objavljeno:

Tokom prvih pet sati od početka onlajn prijava za jednokratnu novčanu pomoć od 100 evra, milion građana Srbije prijavilo se preko sajta Uprave za trezor. Od petka će prijava biti moguća i putem telefona, preko kol centra čiji će brojevi biti objavljeni, a istog dana, 15. maja, po automatizmu počinje isplata 100 evra penzionerima i građanima koji primaju socijalnu pomoć, odnosno kategorijama koje nisu morale da se prijavljuju.

Kako je jutros najavio ministar finansija Siniša Mali, isplata će se zatim vršiti sukcesivno na svakih pet dana, a država je za ovu meru predvidela oko 60 milijardi dinara.

- Na svakih pet dana ćemo isplaćivati one koji su se prijavili - rekao je Siniša Mali i napomenuo da nema potrebe da se svi prijavljuju odjednom, jer za sve ima dovoljno vremena.

Prijave za novčanu pomoć od 100 evra trajaće do 5. juna, a ministar je ranije najavio da bi isplata trebalo da počne 1. juna i da će država do 15. ili 20. juna potpuno završiti isplatu svima koji su izrazili želju da dobiju tih 100 evra.

Ko sve ima pravo na 100 evra?

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 100 evra imaju svi punoletni državljani Republike Srbije koji na dan 24. aprila 2020. godine, kada je stupila na snagu Uredba o formiranju privremenog registra i načinu uplate jednokratne novčane pomoći svim punoletnim državljanima Republike Srbije u cilju smanjivanja negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, imaju aktivno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, sa važećom ličnom kartom.

Pravo na 100 evra imaju i državljani koji su rođeni u Republici Srbiji, sa prebivalištem u Srbiji, a koji su radili i primaju penziju iz inostranstva. I oni moraju da se prijave preko portala Uprave za trezor ili putem kontakt centra.

Prijavljivanje je vrlo jednostavno i traje manje od minuta, a građani prilikom prijave ostavljaju svoj jedinstveni matični broj (JMBG), broj lične karte i banku u kojoj imaju otvoren račun, na koji će im biti uplaćeno 100 evra.

Ukoliko državljanin nema tekući račun, potrebno je da se pri podnošenju prijave izjasni u kojoj banci želi da mu se otvori jednokratni namenski račun – ili da tu banku izabere sa spiska prilikom onlajn prijave, nakon čega će račun automatski biti otvoren, bez ikakvih troškova. Nakon podizanja novca, namenski račun će biti ugašen.

Sredstva sa namenskog računa se podižu u gotovini, a ukoliko je državljanin novac primio na svoj tekući račun, koji je prethodno već bio aktivan, njime može da raspolaže kao što to i inače čini.

Automatske poruke u kol-centru

Ministar finansija najavio je da će u kol-centru, koji počinje da radi od petka, postojati podrška ljudi, ali da se oni neće javljati na telefon, već će građani prilikom prijave izdiktirati svoje ime i podatke i ta poruka će biti snimljena. Opcija 2 će biti za razgovor sa operaterom, ako želite da vam potvrdi da li ste evidentirani, i opcija 3 ako imate reklamaciju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.