NARODNA BANKA SRBIJE UPRAVO JE OBJAVILA JAKO BITNU VEST! Ovo svi moramo znati!
ilustracija, Foto: Stefan Jokić

preporuke

NARODNA BANKA SRBIJE UPRAVO JE OBJAVILA JAKO BITNU VEST! Ovo svi moramo znati!

Narodna banka podseća da je usvojila niz mera i preduzela brojne aktivnosti s ciljem podrške građanima

Objavljeno:

Narodna banka Srbije objavila je preporuke članovima dobrovoljnih penzijskih fondova, a u kojima napominju da je članstvo, kao i uplata penzijskih doprinosa u penzijske fondove dobrovoljna, te da ukoliko član fonda privremeno ne izvrši uplatu doprinosa, ugovor o članstvu se ne raskida.

Član zadržava sva prava i po tom osnovu ne može biti utužen, a sa uplatama može nesmetano nastaviti u bilo kom trenutku, navodi se u preporukama koje je NBS objavila na svom sajtu.

Narodna banka podseća da je usvojila niz mera i preduzela brojne aktivnosti s ciljem podrške građanima i privredi u uslovima pandemije bolesti izazvane korona virusom (KOVID-19).

U NBS kažu da, radi obezbeđivanja nesmetanog poslovanja sektora dobrovoljnih penzijskih fondova i vršenja nadzora nad poslovanjem tog sektora i u uslovima vanrednog stanja, neprekidno prate situaciju u finansijskom sektoru i pažljivo analiziraju efekte aktuelne epidemiološke situacije.

U vezi s tim, Centralna banka podseća građane koji su članovi dobrovoljnih penzijskih fondova, da su sve informacije o radu društava za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima, njihovi pokazatelji poslovanja, kao i vrednosti investicionih jedinica fondova kojima upravljaju, dostupni na zvaničnim internet stranicama društava za upravljanje.

Narodna banka inače redovno objavljuje izveštaje o poslovanju društava za upravljanje na svojoj internet stranici.

Iz NBS ističu da obzirom na aktuelnu situaciju i mere koje su na snazi, u smislu ograničenog kretanja građana a radi zaštite njihovog zdravlja, uplata penzijskih doprinosa može da se obavi i elektronski - bezgotovinskim plaćanjima (instant plaćanja korišćenjem aplikacija za mobilno bankarstvo ili platne kartice).

"Istovremeno napominjemo da je članstvo, kao i uplata penzijskih doprinosa u penzijske fondove dobrovoljna, te da ukoliko član fonda privremeno ne izvrši uplatu doprinosa, ugovor o članstvu se ne raskida, član zadržava sva prava i po tom osnovu ne može biti utužen, a sa uplatama može nesmetano nastaviti u bilo kom trenutku", objašnjavaju u NBS.

Sredstva prikupljena na individualnom računu i dalje se investiraju i pripisuje im se ostvareni prinos, a član svakodnevno može izvršiti uvid u stanje na svom računu preko internet stranice društva za upravljanje.

Društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima komunikaciju s postojećim i potencijalnim korisnicima u najvećoj meri ostvaruju elektronskim putem, i od njih se očekuje, dodaju iz NBS, da to sprovode na jasan i transparentan način, profesionalno i u skladu sa najboljim interesima članova fonda.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.