POČINJE VELIKO BUĐENJE SRBIJE: Privreda počinje da hvata zalet!
Srbija počinje sa radom, Foto: Beta Headline Dkit

srbija se vraća na noge

POČINJE VELIKO BUĐENJE SRBIJE: Privreda počinje da hvata zalet!

Biće obavezno nošenje maski na radnom mestu i pridržavanja mera

Objavljeno: 12:01h

Otvaranje kafičha i restorana, prodavnica i parkova, ali i ponovno pokretanje autobuskog prevoza i železničkih linija "probudiće" fabrike u zemlji jer će zaposleni moći u većem broju da se vrate na svoja radna mesta.

Nakon prvomajskih praznika većina preduzeća u Srbiji koja su zbog korone "pauzirala" sa proizvodnjom nastavlja da radi pa će se u narednim danima i nedeljama u fabričkim halama povećavati broj radnika.

Nakon nedavnog relaksiranja mera, oko 400 kompanija ponovo je pocelo da radi, na posao u ta preduzeća se vratilo do 1. maja oko 42.000 radnika, a na svom radnom mestu je i dve trećine preduzetnika u Srbiji.

S početka vanrednog stanja tekstilna industrija Srbije, koja broji oko 1.800 firmi sa oko 64.000 zaposlenih, među prvima je odgovorila na krizu.

Jedan broj ovih preduzeća preorijentisao je svoju osnovnu proizvodnju na šivenje maski, zaštitnih odela...

Kada su domaće potrebe za maskama i zaštitnom opremom zadovoljene, mnoge tekstilne firme vratile su se na "stari" posao, ali neke i dalje proizvode tekstilne maske namenjene izvozu.

"Jedan broj firmi, kada je krenula vanredna situacija, zbog potreba javnih službi i zdravstvenih radnika, policije, vojske, su se preorijentisale i počele da rade tekstilne maske", rekao je ranije Tanjugu sekretar Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće PKS Milorad Vasiljević.

U početku su te firme donirale maske a onda su neke odlučile da im to bude i jedini prihod u tom periodu jer je prodaja stala u svim prodavnicama u Srbiji i u Evropi.

Zbog epidemije je oko 16.000 radnika privremeno bilo van proizvodnih pogona, a nekoliko firmi odlučilo je da potpuno obustavi proizvodnju.

Obzirom da je sektor tekstila niskoproduktivna grana privrede, i bez korone su teško "sastavljali kraj s krajem", posebno oni čiji proizvodi idu za inostrano tržište i zemlje gde butici još nisu otvoreni.

Većina proizvoda koja se koristi u ovoj industriji, od cibzara do dugmadi, uglavnom je iz uvoza, a prema rečima direktor preduzeća "Forma VS" Branka Milekića dodatni problem je nedostatak radnika.

Ovaj proizvođač dečije garderobe rekao je Tanjugu da je za njih sezona "proleće-leto" izgubljena pa trenutno šiju kolekciju za jesen.

Od sutra i nekoliko velikih proizvođača guma i gumenih proizvoda takođe počinju sa radom.

Tokom vanrednog stanja hemijska industrija je jedna od najaktivnijih, a posebno fabrike koje se bave proizvodnjom alkohola, dezinficijenasa, biocida, infektivnih kesa, industrijskih i medicinskih gasova… Firma Pan Alko Sistem iz Beograda koja proizvodi etil alkohol od melase radi bez prekida sve vreme vanrednog stanja a kapacitet proizvodnje im je 25.000 litara na dan.

"Konstantno radimo i nismo dolazili u situaciju da ostanemo bez etil alkohola tako da naš ciklus proizvodnje traje sve vreme", rekao je Djuro Ličina, direktor ovog preduzeća.

Alkohol uglavnom prodaju apotekarskim i zdravstvenim ustanovama, a jedini period godine kada prekidaju proizvodnju je tokom jula i avgusta kada su velike vrućine pa nema uslova za proizvodnju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.