SRBI SU SA OTPLATOM KREDITA MANJE KASNILI U MARTU NEGO U FEBRUARU! Ovo pokazuju zvanični podaci
Otplata kredita, Foto: Shuterstock

OVAKVO JE STANJE

SRBI SU SA OTPLATOM KREDITA MANJE KASNILI U MARTU NEGO U FEBRUARU! Ovo pokazuju zvanični podaci

Ukupan broj korisnika kredita koji su na kraju marta kasnili sa otplatom bilo je 120.090, navodi se u Kreditnom izveštaju Udruženja banaka

Objavljeno:

Od ukupnog broja bankarskih kredita koji su odobreni u Srbiji, poslednjeg dana marta 4,1 odsto građana je kasnilo sa otplatom što ukazuje da se sa otplatom kredita manje kasnilo u martu nego u februaru.

Prema podacima Udruženja banaka Srbije (UBS) zadnjeg dana 2019. godine u docnji je bilo 4,5 odsto zaduženih, u januaru ove godine 4,4 odsto koliko i u februaru, dok je na kraju marta sa ukupnom otplatom kredita kasnilo 4,1 procenata građana, privrednih subjekata i drugih.

Ukupan broj korisnika kredita koji su na kraju marta kasnili sa otplatom bilo je 120.090, navodi se u Kreditnom izveštaju Udruženja banaka.

Kada je reč o dugu po lizing ugovorima, prosečan iznos duga na kraju marta ove godine iznosio je 1,4 miliona dinara.

Na kraju marta stambeni krediti činili su 39,8 procenata u ukupnim kreditima namenjenim stanovništvu.

Kašnjenje u otplati kredita, kada je reč o stanovništvu, iznosilo je krajem prošlog meseca 3 odsto, kaže se u analizi UBS gde se objašnjava da kašnjenje kod pravnih lica i preduzetnika predstavlja dospele nenaplaćene obaveze preko 15 dana, a kod fizičkih lica preko 60 dana.

Poređenja radi, ukupno kašnjenje u otplati svih bankarskih kredita na kraju 2015. godine bilo je 18,6 odsto dok je po osnovu kredita stanovništva kašnjenje bilo 7,3 procenata.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.