STIŽU SRPSKI RESPIRATORI: Otkriveno kad bi mogla da počne proizvodnja
Foto: EPA / HAFIDZ MUBARAK /POOL

inovacije

STIŽU SRPSKI RESPIRATORI: Otkriveno kad bi mogla da počne proizvodnja

Naše male kompanije budućnost su našeg razvoja

Objavljeno:

Fond za inovacionu delatnost sa 53 miliona evra finansira 12 inovativnih projekata za suzbijanje efekata pandemije korona virusa, među kojima su maske, viziri, ali i prvi srpski respirator, koji bi trebalo da bude proizveden za oko mesec dana.

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da cela IT industrija pomaže državi i iskazuje solidarnost u vanrednom stanju i istakao da je na konkursu Fonda za inovacionu delatnost Vlade Srbije za sedam dana prijavljeno više od 300 kvalitetnih rešenja.

Među izabranih i 12 najboljih su, kaže, višenamenska maska, koja neće biti za jednokratnu upotrebu, viziri i prvi srpski respirator koji će biti proizveden za mesec dana od srpskih IT stručnjaka.

"To su rešenja koja pomažu da se uštede resursi i vreme i da se pomogne građanima. Cela IT zajednica pruza pomoć i pokazuje solidarnost. Nude znanje besplatno i trudićemo se da ih što više spojimo sa lekarima i medicinskim radnicima. Spoj medicine i IT stručnjaka i inženjera je ono najvažnije za budućnost i naše zdravlje", istakao je Popović za RTS.

Takođe, kabine za dezinfekciju na javnim prostorima i mobilni put za beskontaktno merenje temperature, neke su od inovativnih ideja koje je pomenuo ministar, a koje su pristigle konkursom.

"Pitanje je dana kada će maske da se proizvode. One neće biti za jednokratnu upotrebu, imaće mogućnost da se promeni hepo-filter i koštaće 300 dinara", najavio je Popović.

On je rekao da je izvoz digitalnih usluga prošle godine bio milijardu i 500 miliona evra, te da se radi o najbrže rastućoj grani industrije u Srbiji, sa rastom od 25-30 procenata godišnje.

"Naše male kompanije budućnost su našeg razvoja. Potrebno je da stručnjake zadržimo ovde i mere Vlade za pomoć privredi sasvim su dobre, najvažnije su održavanje likvidnosti i očuvanje radnih mesta", naveo je Popović.

Akcija - Budi I Ti heroj - otvara nova polja u mogućnosti da se iskažu mladi stručnjaci i talenti, kao i kompanije u sferi IT sektora, kaže on te dodaje da svi zainteresovani mogu da prezentuju svoje ideje na sajtu ministarstva - inovacije.gov.rs.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.