ODLAGANJE PORESKOG DUGA VAŽI I DALJE: Neće biti prinudne naplate TOKOM TRAJANJA VAREDNOG STANJA
Foto: Filip Plavčić

sreća u nesreći

ODLAGANJE PORESKOG DUGA VAŽI I DALJE: Neće biti prinudne naplate TOKOM TRAJANJA VAREDNOG STANJA

Uredba stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije

Objavljeno:

Poreski dužnici koji imaju odobreno odlaganje plaćanja poreskog duga ne moraju da brinu u narednom periodu, pošto Poreska uprava neće za vreme vanrednog stanja sprovoditi postupak prinudne naplate.

To je odlučeno Uredbom o poreskim merama za vreme vanrednog stanja, radi ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled širenja korona virusa u Srbiji, usvojenom na današnjoj sednici Vlade Republike Srbije.

Ova mere obradovaće i većinu taksista, jer se Uredba odnosi na pravna i fizička lica, poljoprivrednike i preduzetnike koji imaju odobreno odlaganje plaćanja poreskog duga, i ima za cilj povećanje likvidnosti poreskih obaveznika za vreme trajanja vanrednog stanja.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva finansija, prema poreskim obveznicima koji već imaju potpisan Sporazum o odlaganju poreskog duga sa Poreskom upravom neće se preduzimati mere propisane Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, počev od rate koja je dospevala u martu 2020. godine.

"To znači da Poreska uprava neće za vreme trajanja vanrednog stanja po službenoj dužnosti poništiti sporazum, odnosno ukinuti rešenje o odlaganju plaćanja dugovanog poreza i neće radi naplate sprovoditi postupak prinudne naplate, pri čemu se u navedenom periodu ne obračunava kamata u smislu člana 75. i 76. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji", ističu iz Ministarstva.

Uredba stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.