JORGOVANKA TABAKOVIĆ SAOPŠTILA VEOMA VAŽNE VESTI: Ovo treba da zna SVAKI GRAĐANIN!
Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV

NArodna banka srbije

JORGOVANKA TABAKOVIĆ SAOPŠTILA VEOMA VAŽNE VESTI: Ovo treba da zna SVAKI GRAĐANIN!

"Politike koje daju rezultate ne treba menjati", kazala je Tabaković.

Objavljeno:

Narodna banka Srbije (NBS) procenila je da će privredni rast Srbije u ovoj i narednoj godini iznositi četiri odsto zbog rasta investicija, izvoza i potrošnje domaćinstava, a da će inflacija ostati niska, rekla je danas guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković na predstavljanju izveštaja o inflaciji.

Rastu investicija, po njenim rečima, najviše će doprinositi realizacija infrastrukturnih projekata, unapredjenje poslovnog ambijenta i povoljniji izvori finansiranja privatnog sektora.

Tabaković je istakla da su devizne rezerve prošle godine povećane za 1,9 milijardi - na 13,4 milijarde evra, što je dodatno povećavalo otpornost domaće privrede na eksterne šokove.

Ona je ukazala da će NBS i dalje sprovoditi mere koje će garantovati nisku inflaciju i stabilan devizni kurs, što će doprinositi konkurentnosti privrede, rastu zaposlenosti i standarda gradjana.

"Politike koje daju rezultate ne treba menjati", kazala je Tabaković.

Prema februarskoj centralnoj projekciji, medjugodišnja inflacija, koja je na kraju 2019. iznosila 1,9 odsto, u prvoj polovini ove godine kretaće se oko donje granice cilja nakon čega će se postepeno približiti centralnoj vrednosti cilja, ali će se do kraja perioda projekcije zadržati ispod nje.

U izveštaju NBS je navedeno da je deficit tekućeg računa u 2019. pokriven neto prilivom stranih dirktnih investicija petu godinom zaredom, koje su prema preliminarnim podacima iznosile 3,8 milijarde evra.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.