sezona počinje
SRBI UVELIKO KISELE KUPUS: Zna se tačno koliko novca potrebno za pripremu zimnice!
U jeku je sezona kiseljenja, a cena svežeg kupusa je povoljna
Sveži kupus na pijacama je sve traženiji, jer je u jeku sezona kiseljenja. Oni koji vole da pripreme zalihe te zdrave namirnice u sopstvenoj režiji sigurno će to učiniti i ove godine pošto je cena svežeg kupusa povoljna.
Na zelenim i kvantaškim pijacama širom Srbije kreće se od 20 do 40 dinara za kilogram. U Beogradu se može naći za 20 na Veletržnici, na pijacama je uglavnom od 30 do 50, ali na pojedinim tezgama dostiže cifru od 60 dinara. Veliki trgovinski lanci takođe imaju dobru ponudu ove sveže namirnice koja u njihovim prodajnim objektima košta od 25 do 35 dinara.
Na vidikovačkoj pijaci u Beogradu sveži kupus staje od 30 do 50 dinara.
- Najbolja sorta za kiseljenje je srpski melez, zato što ima tanke listove - kaže, za "Novosti", prodavačica. - Najsličniji mu je potomak, sa nešto debljim listovima, a bravo je najtvrđi i najduže traje. Oni koji žele da imaju kiseli kupus do juna, stavljaju sve tri sorte, na dno bureta ide bravo, pa onda potomak, a u gornjem delu ređaju srpski melez.
Cena svežeg kupusa na Bajlonijevoj pijaci uglavnom je 40, a na Kaleniću ide do 60 dinara.
Tokom zimskih meseci kiseli kupus je gotovo svakodnevno na našim trpezama, bilo da ga koristimo kao salatu, kuvan, dinstan u jelima, ili za pripremanje nezaobilaznih sarmi. Građani sa kojima smo razgovarali uglavnom vole sami da ga kisele. Veliki broj, pretežno pripadnika mlađe populacije, odlučuje se da kupuje gotov proizvod na pijacama ili u velikim marketima, jer nemaju dovoljno vremena ili prostora za pripremu ove namirnice.
Penzionerka Nada (69) ističe da nikada nije kupovala kiseli kupus, već uvek sama ostavlja 70 kilograma, što je dovoljno za čitavu porodicu.
- Nikada nisam kiselila kupus, niti to umem da uradim - veli Jasna (31). - Uzimam od majke, ona ga svake godine ostavlja.
Mnogima ponuda gotovog kiselog kupusa olakšava život. Tako i Ana (29) ovu namirnicu pazari u megamarketima jer, kako ističe, nema ni vremena, niti prostora da to radi u kućnim uslovima.
MILIČIN RECEPT
MILICA (34) redovno ostavlja dovoljnu količinu kupusa za celu zimu. Svake godine ukiseli 60 kilograma za porodicu, a deo podeli prijateljima.
- Više se isplati ovako, jer je cena povoljna, a i ukusniji je od onog koji se prodaje u marketima - kaže nam ova Beograđanka.
Ona nam otkriva i recept. Za 60 kilograma kupusa potrebno je bure od 120 litara i 2,6 kila soli. Koren glavice se izdubi i u njega se sipa so, a posoli se dodatno i svaki red naslaganog kupusa. Prelije se vodom, a odozgo se stavi kamen. Važno je da glavice budu ispod nivoa vode…
KISELI OD 60 DO 390 DINARA
Već sada se u megamarketima i kod pojedinih prodavaca na pijacama može naći i kiseo kupus, a njegova cena je mnogo viša od svežeg. Najjeftiniji je na kvantašu gde kilogram košta od 60 do 90 dinara. Mira iz Leštana od avgusta priprema ovu namirnicu za prodaju na pijaci. Ostavila je dve tone, a kilogram naplaćuje 120 dinara. U trgovinskim lancima glavica kiselog kupusa od jednog kilograma kreće se od 150 do 220 dinara, ribanac je od 120 do 140, a u listovima od 220 do 390 dinara.
Bonus video:
(Espreso.co.rs/Novosti.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!