AFRIČKA KUGA MENJA CENE SVINJETINE U SRBIJI! Zna se koliko će koštati KILOGRAM!
Svinje - ilustracija, Foto: Dragana Udovičić

PRENOSIMO

AFRIČKA KUGA MENJA CENE SVINJETINE U SRBIJI! Zna se koliko će koštati KILOGRAM!

Proizvođači, prodavci, ali i kupci osluškuju tržište

Objavljeno:

Afrička kuga svinja koja je registrovana u Srbiji opasna je ne samo kao bolest životinja već i kao ekonomska bolest, kažu stručnjaci. Ona neće uticati samo na proizvođače koji uzgajaju svinje već i na cenu mesa.

Cene sveže svinjetine u našim marketima su od 450 do 520 dinara za kilogram.

Prve procene kada je afrička kuga svinja zvanično registrovana u Srbiji, u okolini Mladenovca, bile su da će svinjetina poskupeti. Međutim, postoje i analize koje kažu da bi afrička kuga zapravo mogla da obori cenu svinjskog mesa na domaćem tržištu.

Proizvođači, prodavci, ali i kupci osluškuju tržište, te kao da svi čekaju šta će se usled pojave kuge sledeće desiti, pa da znaju šta da rade.

Ovu najtežu ekonomsku bolest na svetu Srbija dočekuje sa najmanje svinja u stočnom fondu u poslednjih 65 godina. Za razliku od klasične svinjske kuge, koja se može sprečiti i iskoreniti vakcinisanjem životinja, afrička svinjska kuga još uvek je neizlečiva bolest.

Jedino što je moguće je uništiti svinje, odnosno eutanazija, a zatim spaljivanje leševa. Samo su Kinezi do sada na ovaj način ubili oko milion svinja.

U Evropi se ovaj virus širio uglavnom preko prerađevina koje su dospele u lanac ishrane svinja.

Manje izvoza, niža cena kod nas

Na pitanje da li će svinjetina poskupeti, agroekonomski analitičar Milan Prostran, odgovara kontrapitanjem "da li će pojeftiniti?".

- Sve je sada otvoreno. Ne bih se začudio da dođe do pojeftinjenja. Zatvorili su nam okolna tržišta za svinjsko meso zbog afričke kuge, sada se pregovara da se ona otvore, ali čim nema izvoza, više ostaje na domaćem tržištu. Kada počnete da govorite u javnosti da je meso ispravno i bolest mu ne može ništa, kod ljudi se stvara zazor, u psihološkom su strahu. Kupci će sigurno jedno vreme da se suzdržavaju od kupovine svinjskog mesa i to može da utiče na cenu - rekao je Prostran.

Ne pomažu ni činjenice koje su do sada izneli mnogi veterinari u Srbiji kako afrička kuga nikako ne može da ugrozi zdravlje ljudi, nego izaziva izuzetno visok mortalitet svinja.

- Ako se smanji proizvodnja svinja, cena će da raste, ali ako bolest ostane na ovih nekoliko mesta i ne proširi se dalje, to se neće desiti. Sa druge strane, problem sa izvozom dovešće do prerastanja svinja i cena će da pada. Tako da ne očekujem nikakav rast cena, više razmišljam da će doći do pojeftinjenja, koje opet neće biti veliko - nastavlja Prostran.

Kako kaže, sada je svakako period godine kada se svinjsko meso najmanje konzumira. Svinja na trpezu dolazi kada zahladi. Ako bi došlo do povećanja cene svinjetine, smatra da bi se time okoristili samo uvoznici.

U najgorem scenariju, kada bi se kuga proširila, došlo bi do naglog smanjenja stočnog fonda i velike zadrške proizvođača da krenu u proizvodnju. Imali bismo priličnih problema sa proizvodnjom, snabdevanjem i na kraju s cenom. To bi za sobom povuklo i druge grane poljoprivrede.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, smatra da nema razloga za brigu i dodaje da je bolest registrovana u prečniku od tri i po kilometra u tri sela u okolini Mladenovca i da su u pitanju individualna gazdinstva koja nemaju uticaj na tržište.

Nije opasna po ljude

Afrička kuga svinja nije zoonoza, odnosno virus se ne umnožava u čoveku i ona nije opasna po zdravlje ljudi. Međutim, čovek može da učestvuje u širenju bolesti na druge svinje preko inficiranih životinja, mesnih prerađevina ili loše higijene. Kod ove bolesti klinički simptomi su toliko izraženi, poput visoke temperatura i krvarenja, da je mala verovatnoća da se meso obolelih svinja nađe u prodaji.

Imamo malo svinja

Stručnjaci procenjuju da bi novo poskupljenje svinjskog mesa moglo da ide do 10 odsto. Branislav Gulan, član Odbora za selo SANU, kaže da je svinjarstvo u velikoj krizi. Prvi put u istoriji prošle godine desilo se da je svinjsko meso na prvom mestu po uvozu. Dolazak afričke kuge samo će pogoršati situaciju na tržištu, kaže on.

- Mislim da će cene da rastu jer mi nemamo svinja. Sada mnogi u svetu imaju problema poput nas i nemaju dovoljno ovog mesa. Tržište je kod nas nestabilno i varljivo, ali trenutno u zemlji imamo samo 2.790.000 svinja, što je za 4,1 odsto manje nego pre dve godine. Ovo je najmanji broj svinja od 1955. Samo pre 30 godina 1990. imali smo 5.400.000 svinja - rekao je Gulan.

Često se hvalimo kako smo u prvih deset zemalja po izvozu kukuruza, ali po Gulanu to nije podatak za busanje u grudi. Izvozimo 3.000.000 tona kukuruza, a uvozimo svinjsko meso. Umesto da sa tim kukuruzom tovimo svoje svinje i izvozimo meso.

- Primera radi, Makedoncima prodajemo kukuruz, a kupujemo njihove svinje. Oko 270.000 tona svinjskog mesa godišnje potrošimo u Srbiji. Samo prošle godine uvezli smo zamrznutog svinjskog mesa za 71.000.000 dolara. Iste godine uvezli smo čak i 45.000 tona svinjskog mesa treće kategorije koje se drži po hladnjačama EU do šest meseci i pre nego što istekne rok daje se po povoljnim cenama, samo da se oslobodi prostor. To meso nije pokvareno, ali oni neće svoje stanovništvo da hrane njime - nastavlja Gulan.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.