SLOVENAČKI “HOČEVAR” INVESTIRA 10 MILIONA EVRA U SVILAJNCU
SLOVENAČKI “HOČEVAR” INVESTIRA 10 MILIONA EVRA U SVILAJNCU, Foto: Promo

SVILAJNAC DOBIO NOVOG STRANOG INVESTITORA

SLOVENAČKI “HOČEVAR” INVESTIRA 10 MILIONA EVRA U SVILAJNCU

Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac, ističe da je slovenački investitor veoma značajan

Objavljeno: 11:10h

Slovenačka kompanija „Hočevar” novi je strani investitor u opštini Svilajnac, koji postaje vlasnik 6 hektara zemljišta u „Novoj zoni privređivanja” u Svilajncu, ugovorom koji je danas potpisan između opštine Svilajnac i ove kompanije. „Hočevar” je kompanija iz oblasti prehrambene industrije, usluga i trgovine, koja ima značajno učešće na tržištima širom Evropske unije, Rusije, Južne Amerike, Azije… Vrednost investicije ukupno je oko 10 miliona evra i odvijaće se u dve faze. U prvoj fazi zaposliće do 50 radnika i uložiće oko 5 miliona evra u izgradnju fabrike od 5.000 m2 i započinjanje proizvodnje, dok će u drugoj fazi biti zaposleno do 100 ljudi i uloženo ukupno do 10 miliona evra u proširenje proizvodnih kapaciteta.

Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac, ističe da je slovenački investitor veoma značajan, ne samo za opštinu Svilajnac, već i za Republiku Srbiju:

- „Hočevar“ je važan na nacionalnom nivou, jer se bavi preradom kože i ovakva fabrika trenutno ne postoji u našoj zemlji. Koža se više neće izvoziti kao sirovina, nego kao gotov proizvod. Sa druge strane, to je prilika i šansa i za prerađivače da dođu i otvore svoje pogone u Svilajncu ili Srbiji. Investicija će biti sprovedena u dve faze, gde će se u drugoj fazi graditi postrojenje za proizvodnju kolagena, koji je izuzetno značajan, jer se sve više koristi u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Za Svilajnac je novi investitor važan, ne samo zbog ulaganja od 10 miliona evra i zapošljavanja do 100 ljudi, već i zbog toga što naša opština dobija jednu visokotehnološku fabriku, izvozno orijentisanu. Kao takva, ona će doprineti i povećanju suficita u spoljno-trgovinskoj razmeni, koji je u Svilajncu u 2018. godini bio skoro tri puta veći nego u 2017. godini, a sa novim investitorima nastavlja se tendencija rasta.” – izjavio je Milanović.

Tomaž Hočevar, direktor kompanije izjavio je da je kompanija „Hočevar“ u procesu širenja proizvodnje odabrala Srbiju i Svilajnac jer se ovde osećaju kao domaćini:

- U Svilajnac smo došli zbog odličnih uslova, infrastrukture, radne snage... 80% naših proizvoda od kože namenjeno je prehrambenoj industriji. Za nas je ovo jedan novi početak, gde planiramo da uvedemo i nove tehnologije koje još ne postoje u svetu.

foto: Promo

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.