15.000 POKOJNIKA DUGUJE INFOSTANU! Posle astronomskih suma NOVI ŠOK za Beograđane
15.000 POKOJNIKA DUGUJE INFOSTANU!, Foto: Filip Plavčić, Peščanik.net, Ilustracija

dokle više?

15.000 POKOJNIKA DUGUJE INFOSTANU! Posle astronomskih suma NOVI ŠOK za Beograđane

Ovakav vid naplaćivanja dugova je potpuno nova praksa u radu tog preduzeća, ali i u radu sudova

Objavljeno:

JKP "Infostan" zbog neizmirenih računa sprovelo je postupak naplate dugovanja za oko 15.000 preminulih korisnika.

Ove aktivnosti dovele su do pokretanja više od 1.200 slučajeva prinudne naplate duga koji su morali da izmire zakonski naslednici preminulih dužnika.

Kako dug ne bi zastareo, ovo preduzeće intenzivno pokušava da pronađe model saradnje sa organima Grada Beograda i Republike Srbije ne bi li identifikovali naslednike preminulih osoba koje su bili korisnici i dužnici komunalnih usluga. Ovoj akciji je, kako tvrde, pomoglo donošenje Zakona o postupku upisa u katastar neopokretnosti i vodova koji se primenjuje od 1. jula ove godine, a kojim je propisana obaveza Službe za katastar nepokretnosti za dostavljnje svih akata koji se tiču prometa nepokretnosti kako bi novi korisnici komunalnih usluga bili identifikovani.

- Pozivamo sve naslednike preminulih korisnika komunalnih usluga da nam dostave dokumente za promenu nosioca na računu objedinjene naplate i izmire svoje potrošačke obaveze da ne bi uvećali svoje troškove zbog predstojećih postupaka koje će naše preduzeće pokrenuti - navode za Blic u "Infostanu".

Ovakav vid naplaćivanja dugova je potpuno nova praksa u radu tog preduzeća, ali i u radu sudova.

Pored toga što zahteva da se dugovi preminulih nadomeste na ovaj način, "Infostan" tokom godine čak četiri puta podnosi predloge za izvršenje i naplatu dugova za fizička lica, a jednom godišnje za pravna lica.

Podsetimo, do kraja novembra za oko 35.000 Beograđana stigla je opomena pred utuženje zbog dugova za komunalije u periodu od novembra prošle godine do oktobra ove godine. Ako se dugovi ne izmire u roku od osam dana, biće pokrenut postupak prinudne naplate pred javnim izvršiteljem, navodi se u opomeni.

Bonus video:

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.