SINDIKAT AZOTARE POBUNIO SE PROTIV STEČAJA: Nije nam jasno zašto je doneta takva odluka! Da se iznađe drugo rešenje, radnici hoće da rade!
Foto: Printscreen/youtube

Stečaj, pa prodaja azotare

SINDIKAT AZOTARE POBUNIO SE PROTIV STEČAJA: Nije nam jasno zašto je doneta takva odluka! Da se iznađe drugo rešenje, radnici hoće da rade!

Dragan Đilas rekao je danas da je Azotara planski gurnuta u stečaj

Objavljeno:

Predsednik Samostalnog sindikata u pančevačkoj Azotari Gradiša Živanović rekao je danas da su zaposleni iznenađeni odlukom suda da se u tu fabriku mineralnog đubriva uvede stečaj zbog prezaduženosti, najviše Srbijagasu i Naftnoj industriji Srbije.

On je za Betu rekao da će uputiti pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i pokrajinskoj vlasti sa zahtevom "da se iznađe drugo rešenje jer radnici hoće da rade".

- Nije nam jasno zašto je doneta takva odluka kada je fabrika investirala oko 20 miliona evra u izgradnju novog pogona za proizvodnju đubriva KAN (direktno dostupno biljkama za razliku od uree kome treba određeno vreme za transformaciju amonijaka) - rekao je Živanović.

Dodao je da je na sastanku u Ministarstvu privrede pre dva dana rečeno da će se fabrika prodavati u delovima kao imovina i da je radnicima ponuđena otpremnina po tri modela.

Radnici, njih oko 900, mogu, prema njegovim rečima, da biraju da li će uzeti 200 evra po godini staža, trećinu zarade zaposlenog za godinu staža ili za one koji imaju preko 15 godina staža šest prosečnih plata u Srbiji.

Otpremnina po prvom i drugom modelu ne sme da pređe 8.000 evra.

Ministarstvo privrede je, kako je rekao, dozvolilo i dodatni iznos od po 100 evra po godini staža, pod uslovom da ukupna suma ne pređe 12.000 evra.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić rekao je da Azotara u poslednjih 15 godina "nema sreće".

- Razumem položaj radnika, ali Azotara već više godina ne može da radi bez državne pomoći iz budžeta i stečaj je iznuđeno rešenje - rekao je Savić.

Šef odborničke grupe "Saveza za Srbiju" u Skupštini Beograda Dragan Đilas rekao je danas da je Azotara planski gurnuta u stečaj.

- Ta fabrika može da posluje profitabilno i uz ovakvu cenu gasa ali je problem što je mineralno đubrivo ureu, čija je cena 300 dolara po toni, prodavala po 190 dolara firmi koja je pod kontrolom Srpske napredne stranke sa obrazloženjem da je cena spuštena zbog avansnog plaćanja - rekao je Đilas.

Dodao je da je besmisleno to đubrivo prodavati po tako niskoj ceni kada postoji velika tražnja.

- Odlukom o uvođenju stečaja Srbija će umesto da razvija sopstvenu proizvodnju, omogućiti da Mađarska ima monopol u proizvodnji mineralnih đubriva - rekao je Đilas.

Otvaranje stečaja nad državnim preduzećima i prodaja za male pare postala je, prema njegovim rečima, "praksa ove vlasti, a sledeći su na redu Poljoprivredni kombinat Beograd (PKB) i saobraćajno preduzeće Lasta".

Pančevačka Azotara je prodata 2006. godine za 13,1 milion evra konzorcijumu litvanskih firmi Arvi i Saniteks i beogradskog Univerzal holding, koji je već sledeće godine protivno ugovoru razmontirao najvredniji pogon Karbamid 2 i prodao ga ruskoj kompaniji za 32,5 miliona evra.

U Agenciji za privatizaciju, koja je bila dužna da kontroliše ugovorne obaveze, tada niko nije odgovarao osim što je 2009. godine ostavku podnela tadašnja direktorka Vesna Džinić, ali bez objavljivanja razloga, a 2012. godine privedeno je nekoliko osoba.

Među uhapšenima su bili direktorka Centra za kontrolu prvatizacije Julijana Vučković i jedan od vlasnika i član konzorcijuma koji je kupio Azotaru preko njegove firme Univerzal holding Dušan Stupar.

Bonus video:

Espreso intervju - Borko Stefanović

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.