SAVRŠENA PRILIKA ZA SRBE: U ovim zemljama nude 2.500 evra uz specijalnu vizu
Specijalna viza za profesionalne vozače, Foto: fonet

dobra vest za vozače

SAVRŠENA PRILIKA ZA SRBE: U ovim zemljama nude 2.500 evra uz specijalnu vizu

Rukovodilac centra za stručno osposobljavanje u transportu u Udruženju za saobraćaj PKS Nebojša Jevtić kaže da postoji problem nedostatka vozača u poređenju sa potrebama tranasportne privrede

Objavljeno: 15:06h

Profesionalni vozači kamiona i autobusa iz Srbije mogli bi da dobiju specijalnu vizu za duži boravak u šengenskom prostoru EU.

Specijalnu vizu bi dobili ukoliko se usvoji inicijativa Privredne komore Srbije upućena Briselu, a po sadašnjim pravilima mogu da rade samo tri meseca u kalendarskih pola godine.

Prevoznici kažu da bi "idealna situacija" bila da nemaju ograničenje boravka u EU uopšte, ali da bi za njih bilo prihvatljivo da mogu kroz Šengensku zonu da voze i oko 130 dana tokom pola godine, što sada nije slučaj. Kako su rekli srpskim medijima u PKS, inicijativa je pokrenuta u Briselu i na tome rade sa Evrokomorom, Međunarodnom unijom za drumski saobraćaj (IRU) i evropskim institucijama.

"Razgovaraćemo sa kolegama iz drugih ekonomija Zapadnog Balkana, kako bismo ovu inicijativu istakli kao regionalnu.Transportna privreda, posebno prevoznici koji obavljaju drumski prevoz robe i putnika u međunarodnom transportu, suočavaju se sa problemom ograničenog perioda boravka profesionalnih vozača na teritoriji EU", kaže sekretarka Udruženja za saobraćaj PKS Milica Dubljević. Na nedavnom sastanku održanom u Vrnjačkoj Banji, prevoznici u drumskom putničkom saobraćaju podržali su inicijativu, koju su pokrenuli prevoznici iz oblasti teretnog saobraćaja, da se za profesionalne vozače uvede posebna, specijalna viza, koja će im omogućiti duži boravak od trenutno dozvoljenog. Direktor transportnog preduzeća Unitrag Pižon iz Beograda Dušan Nikolić, član Grupacije za prevoz robe u drumskom saobraćaju PKS, rekao je srpskim medijima da srpski vozači sada mogu da borave u zemljama Šengena, kada se preračuna, samo 15 dana mesečno, što je za profesionalne vozače nedovoljno. "Trebalo bi da im se omogući da rade kao i svi drugi radnici, 22 dana mesečno, što bi na polugodišnjem nivou iznosilo oko 130 dana", naglašava on. Nikolić navodi da prevoznici inače imaju veliki problem sa nedostatkom iskusnih vozača, što je problem i u Evropi.

Potrebno je više iskusnih vozača u Evropi
Potrebno je više iskusnih vozača u Evropifoto: fonet

Vlasnici kompanija za prevoz smatraju da će, ukoliko se u skorije vreme nešto ne preduzme, Srbija ostati bez vozača kamiona, jer se mladi slabo odlučuju na školovanje u ovoj oblasti. Oni vozači koji poseduju licence i prošli su obuku, a koja je prema njihovoj oceni veoma skupa, odlaze u inostranstvo da rade, gde mesečno mogu da zarade više od 2.500 evra. "Nema ih dovoljno ne samo kod nas već u celoj Evropi. Nedovoljno iskusni vozači prave štetu, nebezbedni su u saobraćaju, pa zbog takvog propisa štetu ima i EU i Srbija", kaže i objašnjava i da one šofere koji ne mogu da voze po šengenskom prostoru, angažuju za prevoz u drugim zemljama poput Rusije, Makedonije i Hrvatske. Rukovodilac centra za stručno osposobljavanje u transportu u Udruženju za saobraćaj PKS Nebojša Jevtić kaže da postoji problem nedostatka vozača u poređenju sa potrebama tranasportne privrede. Ovaj problem, ocenjuje, ugrožava poslovanje i nepovoljno utiče i na trgovinu i investicije zemlje. "Rešenje tog problema bi za vozače značilo duži boravak na teritoriji EU, pa bi naši prevoznici mogli da računaju na svoje iskusne vozače duže nego što je sada slučaj te da ih uposle u punom kapacitetu". Jevtić ističe da bi svako povećanje dužine rada u EU smanjilo troškove poslovanja prevoznika i povećalo bezbednost saobraćaja. Na pitanje kada bi ta inicijativa mogla da zaživi, Jevtić je rekao da sve zavisi od Evropske komisije, ali i od političke volje.

Bonus video: PARE, PARE, PARE! Scena iz crtanih filmova i reperskih spotova postala stvarna!

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.