ZARAĐUJU OD 80 DO 1.000 DINARA PO STANU: Od ovih faktora zavisi koliko ćete plaćati UPRAVNIKA ZGRADE!
Primanja za profesionalnog upravnika zavise od više faktora, Foto: Beta

po džepu!

ZARAĐUJU OD 80 DO 1.000 DINARA PO STANU: Od ovih faktora zavisi koliko ćete plaćati UPRAVNIKA ZGRADE!

Rok za upis zgrada u registar istekao je polovinom decembra

Objavljeno:

Svega 10 odsto zgrada u Srbiji opredelilo se za profesionalnog upravnika, a njihova zarada varira. Primanja zavise od toga da li radi kao privredno društvo ili kao samostalni preduzetnik, u kojoj lokalnoj samoupravi, o koliko stanova brine, ali i od umeća pregovaranja.

U Beogradu upravnik može da zaradi po stanu i do 1.000 dinara, a u nerazvijenim opštinama 80 dinara.

- Očekujemo da profesionalni upravnik dođe da zameni sijalicu ili da održava same popravke u stanu, međutim to nije posao upravnika. Njegov posao je da pripremi plan održavnja u smilslu sagledavanja načina za ostvarivanjem prihoda za zgradu i pokriće određenih troškova - kaže Mirjana Kovačević iz Privrednke komore Srbije.

- Konkretno mislim na specijalizovanje službe gradsko-stambeno, vojno-stambeno, čišćenja koje zgrada i ulaz plaća - kaže za RTS urednik portala "Kamatica" Dušan Uzelac.

Nije retkost, naročito u velikim stambenim zgradama, da neki od komšija ne žele da učestvuju u plaćanju troškova održavanja zgrade. To znači manje novca za popravku lifta, fasade, krova.

"Kamatica" je istraživala da li se i na koji način, takve komšije mogu "ubediti" da ravnopravno učestvuju u raspodeli troškova, a šta se dešava ako oni to ipak ne žele.

- Pravno je moguće ako svi stanari ne plaćaju ono što je dogovoreno na skupštini stanara, suočavaju se i sa mogućim tužbama i izvršiteljem. Moguće je da ako neko nije plaćao održavanje ulaza, a svi stanari su dali novac, moguće je da se protiv tog komišije pokrene postupak i pošalje izvršitelj kako bi prinudno naplatio iznos koji duguje - kaže Dušan Uzelac.

Rok za upis zgrada u registar istekao je polovinom decembra prošle godine. Zgradama koje to nisu učinile dat je rok da se opredele - ili upravnik među komšijama profesionalni upravnik i zgrada upiše u registar.

Zakon o stanovanju predviđa kazne od 50.000 do dva miliona, ako stambena zajednica nije izvršila svoju obavezu

Bonus video: ULUBILI STE BRANIK? Ne očajavajte, rešenje je u običnoj vreloj VODI!

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.