KONCESIJA NE OGRANIČAVA RAZVOJ NIŠKOG AERODROMA: Zorana Mihajlović se oglasila povodom ugovora!
Zorana Mihajlović, Foto: Fonet

aerodrom konstantin veliki

KONCESIJA NE OGRANIČAVA RAZVOJ NIŠKOG AERODROMA: Zorana Mihajlović se oglasila povodom ugovora!

Ona je podsetila da je nekoliko puta jasno ukazala da je politika Vlade Srbije da svaki aerodrom u Republici Srbiji može i treba da se razvija koliko god tržišni, i samo tržišni uslovi to dozvoljavaju

Objavljeno:

Razvoj aerodroma "Konstantin Veliki" nije ograničen koncesijom za aerodrom "Nikola Tesla", niti se on uopšte pominje u koncesionom ugovoru, u šta će javnost moći i da se uveri kad ugovor bude objavljen, nakon izvršene primopredaje, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

- Radi istinitog informisanja javnosti, dužna sam da reagujem na tvrdnje iznete u tekstu "Država Srbija zvanično potvrdila - aerodrom 'Konstantin Veliki' ograničen na milion putnika sve do trenutka kad Nikola Tesla ne bude dosegao 12 miliona putnika", koji je objavljen na portalu Tangosix.rs - navodi se u saopšenju kabineta Mihajlovićeve.

Ona je podsetila da je nekoliko puta jasno ukazala da je politika Vlade Srbije da svaki aerodrom u Republici Srbiji može i treba da se razvija koliko god tržišni, i samo tržišni uslovi to dozvoljavaju.

- Sa stanovišta Ugovora o koncesiji aerodroma "Nikola Tesla", potreba "za konsultacijama" sa koncesionarom postoji samo i isključivo u periodu dok Aerodrom "Nikola Tesla" ne dostigne 12 miliona putnika godišnje i ukoliko bilo koji drugi aerodrom koji se nalazi u radijusu od 150 do 230 kilometara usluži više od milion putnika godišnje. Ali ono što je od suštinske važnosti je da oba ova uslova moraju biti istovremeno ispunjena - ističe se u saopštenju.

Prema svim analizama koje su rađene, takva situacija se neće dogoditi, jer će Aerodrom "Nikola Tesla" imati više od 12 miliona putnika godišnje mnogo pre nego što niški aerodrom bude imao milion putnika u jednoj godini, napomenula je Mihajlović.

Aerodrom Nikola Tesla
Aerodrom Nikola Tesla foto: Nebojša Mandić

- Međutim, čak i u slučaju da niški aerodrom dostigne milion putnika pre nego što aerodrom "Nikola Tesla" postigne 12 miliona putnika, Srbija nema obavezu da automatski plaća bilo kakvu odštetu koncesionaru. U takvoj situaciji, dužnost Vlade bila bi da da obrazloženje i objašnjenje koncesionaru i da dokaže da su do toga dovele objektivne i tržišne okolnosti koje ne utiču na aerodrom u Beogradu, čime bi izbegla plaćanje bilo kakvih kompenzacija ili produžavanje perioda trajanja koncesije - precizira se u saopštenju.

Mihajlovićeva je dodala da, takođe, kada govorimo o koncesiji aerodroma "Nikola Tesla", treba znati da na osnovu Zakona o privatno-javnom partnerstvu i koncesijama, koncesionar aerodroma "Nikola Tesla", kompanija "Vinci Aiports Serbia", snosi operativne i komercijalne rizike u izvršenju koncesionih aktivnosti, uključujući i rizike vezane za prihode, u skladu sa odredbama Ugovora o koncesiji.

Aerodrom Konstantin Veliki
Aerodrom Konstantin Veliki foto: Beta

U ovom trenutku, istakla je, glavno ograničenje za razvoj Aerodroma "Konstantin Veliki" kao i u slučaju svih drugih aerodroma u Srbiji, jeste nedovoljno investiranje. Namera Vlade Srbije je da ubrzano investira u poboljšanje infrastrukture niškog aerodroma, kako bi bio konkurentan ostalim aerodromima u okruženju. Prelazak upravljanja sa Grada Niša na Vladu Srbije motivisan je upravo otklanjanjem ove ključne prepreke budućem razvoju "Konstantina Velikog".

- Ni predsednik Srbije, ni Vlada Srbije, ni ja, nemamo razloga bilo kome da se pravdamo zašto želimo da razvijamo aerodrom "Konstantin Veliki" i zašto želimo da Vlada Srbije povrati upravljanje nad ovim aerodromom. Svima koji misle drugačije zaista ne možemo da pomognemo - napomenula je Mihajlović.

Ona je dodala i sledeće.

- Svi mi želimo da radimo na tome da se rast putnika na niškom aerodromu bude brži nego što je planirano, jer je interes države da "Konstantin Veliki" bude konkurentan sa svim drugim aerodromima u regionu koji danas imaju čak pet puta više putnika.

Bonus video:

Espreso intervju: Dana Vulin

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.