POSKUPELA CENA HRANE NA PIJACAMA UOČI PRAZNIKA: Kupaca malo, a jedna namirnica otišla na čak 500 dinara!
Pijaca, Foto: Tamara Trajković

važno

POSKUPELA CENA HRANE NA PIJACAMA UOČI PRAZNIKA: Kupaca malo, a jedna namirnica otišla na čak 500 dinara!

Prodavci upozoravaju na smanjenu ponudu i više nabavne cene

Objavljeno:

Kako se približavaju praznici, pijace širom Srbije, umesto uobičajene gužve i bogate ponude, dočekuju kupce sa manjim prometom i sve skromnijim izborom svežih namirnica. Građani se žale da je teže nego ranije pronaći proizvode koji su pred praznike najtraženiji, dok cene pojedinih artikala rastu upravo u periodu kada se očekuje najveća ponuda.

Prodavci upozoravaju na smanjenu ponudu i više nabavne cene, dok kupci kažu da na pijace dolaze ređe i sa sve tanjim budžetima.

Zašto se pijace prazne baš u periodu kada bi trebalo da budu najživlje, odakle dolaze nestašice i kako se praznična potražnja odražava na tržište hrane, u studiju Blic TV objašnjava prof. dr Milan Beslać, ekonomista.

Atmosfera na pijaci pred praznike

Uoči slave Svetog Nikole, najveće posne slave u Srbiji, ekipa Blic TV obišla je pijacu u Nišu kako bi proverila kakva je ponuda i da li su građani već krenuli u slavsku nabavku. Iako su tezge dobro snabdevene, gužve u ranim jutarnjim satima nije bilo.

Pijaca, Voće, Trešnje
foto: RINA/Ustupljene fotografije

Prodavci ističu da kupaca ima više nego prethodnih dana, ali znatno manje nego ranijih godina uoči slave. Hladno jutro i temperature ispod nule dodatno su uticale na slabiju posećenost, pa mnoge Nišlije očigledno čekaju poslednji trenutak za kupovinu.

Na tezgama dominiraju namirnice za posne slave - bob, pšenica, orasi, masline, bademi, lešnici, suvo voće i razne semenke - kako za slavsku trpezu, tako i za pripremu kolača i posnih mezetluka. Prodavci ističu da se najviše traže upravo osnovne slavske namirnice.

Cene su glavna tema među kupcima

Prema rečima prodavaca, kilogram očišćenog i dehidriranog boba košta oko 500 dinara, dok su orasi i masline među najtraženijim proizvodima. Kupci, međutim, ističu da su cene znatno više nego prošle godine - pojedini procenjuju da je poskupljenje i do 30-40 odsto.

Građani koji redovno dolaze na pijacu kažu da rast cena ne prati rast primanja i da svako povećanje plata i penzija "brzo pojede" novo poskupljenje robe.

U ribarnici oprezna kupovina

pijaca, Ribarnica, riba, Pastrmka
foto: Tamara Trajković

Za razliku od ostalih delova pijace, najveća gužva zabeležena je ispred ribarnice, gde su se formirali redovi. Kupci su se raspitivali za šarana i druge vrste ribe, ali mnogi priznaju da su deo namirnica kupili ranije, upravo zbog rasta cena pred Svetog Nikolu.

Na niškoj pijaci cene ribe kreću se ovako:

očišćena riba - oko 700 dinara po kilogramu

panirani riblji proizvodi - oko 400 dinara po kilogramu

filet oslića (heka) - oko 800 dinara po kilogramu

Prodavci navode da su pojedine cene akcijske i važe do 20. decembra.

Niko se slave ne odriče

Ponuda na niškoj pijaci je bogata i raznovrsna, kako prenosi reporterka Blic TV-a, ali kupci kupuju oprezno i selektivno. Cene su, prema utisku i prodavaca i građana, znatno više nego ranijih godina, pa se slavska nabavka ove godine odvija uz više računanja i manje pune korpe, ali bez odricanja od same slave.

Ja mislim da je skuplje. A mislim i na ove velike supermarkete, svi su skuplji, ako nije nešto na akciji, to je prilično skupno. To neće da utiče na bogatstvo trpeze, ali jeste skuplje nego što je inače i to prilično - rekao je sagovornik naše reporterke sa pijace.

Tri su razloga za stanje na pijaci

pijaca, Zeleni venac, Hrana, paprika
foto: Tamara Trajković

U studiju Blic TV, prof. dr Milan Beslać pojašnjava razloge ovakvog stanja i navodi da ih ima tri.

- Kada neke robe nema ili nema kupaca za tu robu, onda postoje najmanje tri razloga. Prvi razlog je što može biti lošeg kvaliteta. Drugi razlog je što može biti povišena cena, 40% veća prošle godine. I treća, ona što je takođe značajna jeste da nemamo dovoljnu kupovnu snagu. Dakle, bez obzira na to što mi imamo statistiku koja govori o tome da se naš životni standard povećao, jednako tako su povećane cene, ne samo pijačnih proizvoda, nego inače su povećane cene.

Beslać dalje ističe problem dominantnog prisustva preprodavaca i da ih pijace pune, prema čemu su građani skeptični, a i marža "uzima svoje".

Problem u tome je što se na pijacama dominantno ne nalaze proizvođači, nego se nalaze preprodavci. Naši proizvodi koji su na pijacama su proizvedeni na manjim ili malim gazdinstvima. I oni svoju robe najčešće prodaju preko kvantaških pijaca, gde su "na veliko", a onda dođu preprodavci, uzmu to na veliko, odnesu na pijacu i onda dograde svoju maržu 20 ili 40%. I tako dobijemo cenu koja je skuplja nego u marketima.

On napominje i problem očuvanja svežine proizvoda, te objašnjava i zašto se to tačno dešava i kako prodavci direktno utiču na to.

- Zašto nema svežih proizvoda - pa nema ni gde da se čuvaju. Oni čuvaju te zalihe koje ostanu neprodate danas, sutra, prekosutra. Dakle, ne idu svaki dan da kupuju u nabavku, nego ih kupe za nekoliko dana i da ih čuvaju u onim tezgama koje su limene, a sada je već hladno, i dolazi do smanjenja kvaliteta. Dok u marketima su uslovi čuvanja i kontrole mnogo veće nego na pijacama - zaključio je Beslać.

Bonus video:

03:39

Pijaca u Kini i u Srbiji

(Espreso/Blic/Prenele Espreso vesti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.