NEVEROVATNO
Kilogram žita košta i do 1.400 dinara, slavski kolač još skuplji: Domaćice zgranute, spremanje slave postalo luskuz
Sečenje kolača, uz vino i sveštenika, smatra se jednim od najvažnijih činova u obeležavanju slave, dok se žito služi kao znak ljubavi, nade i obnove
Kako smo u jeku perioda jesenjih i zimskih slava, pekare, poslastičarnice i prodavnice beleže pojačanu potražnju za slavskim žitom i slavskim kolačem.
Tradicionalni domaći proizvodi, koji zauzimaju centralno mesto na slavskoj trpezi i ove godine beleže poskupljenje u zavisnosti od mesta i količine.
U većim gradovima cena gotovog slavskog žita kreće se od 700 do 1.400 dinara po porciji jednog kilograma, dok se ukrašeni slavski kolači u pekarama prodaju između 750 i 2.000 dinara.
Značaj slavskog kolača i žita
I slavski kolač i žito nose duboku simboliku u pravoslavnoj tradiciji. Slavsko žito priprema se u čast predaka i kao molitva za dobro zdravlje i mir u domu. Kolač, sa ukrasima od testa koji predstavljaju vinovu lozu, klasje, golubove ili krst, simbol je jedinstva i zajedništva porodice.
Sečenje kolača, uz vino i sveštenika, smatra se jednim od najvažnijih činova u obeležavanju slave, dok se žito služi kao znak ljubavi, nade i obnove.
U poslednje vreme mnogi domaćini zbog ubrzanog načina života i posla često poručuju žito i kolač i primetili su da su cene poprilično visoke.
- Kilogram brašna košta oko 60 dinara, a na nekim mestima za kilogram i po kolača traže i do 2.000 dinara. To je čist bezobrazluk, ali iako je toliko skupo neko će ko je primoran morati da kupi. Žito je posebna priča jer kilogram naplate i do 1.400 dinara, pa otkud tolika cena - priča nam ogorčena Beograđanka koja je upoznata sa cenama.
Cene slavskog kolača i žita
slavski kolač 750-1.800
slavsko žito 1.000-1.400
Ketering - savremeni trend
Inače ovakav tempo života doveli su do toga i da sve više domaćica naručuje i gotovu trpezu iz ketering servisa. Mišljenja o tome su podeljena: tradicionalisti smatraju da je priprema slavskog kolača porodični ritual koji ne bi trebalo prepustiti drugima, dok drugi ističu da je angažovanje keteringa sasvim prihvatljivo rešenje za one koji rade, nemaju vremena ili žele praktičniju organizaciju.
Sveštenici najčešće naglašavaju da nije greh kupiti kolač, ali da je važno da domaćin učestvuje u samom činu osvećenja i sečenja, a žito, bilo domaće ili kupovno, treba da bude pripremljeno sa poštovanjem i namerom. Kod trepeze pak ne treba preterivati sa gomilom raznovrsne hrane.
Cenovnik slavskog keteringa
pecivo miks od 800
mrsni sitni kolači od 2.300
srpski mezetluk kg od 4.300
slane torte i rolati kg od 1.950
ruska salata od 2.850
salata mimoza 1.5 kg 2.850
pečena paprika kg od 2.100
prebranac mrsni 2 kg 3.300
mrsne pite od 1.450
iznosi su u dinarima
Između tradicije i modernog života
Bez obzira na trend poručivanja gotovih proizvoda, većina porodica i dalje nastoji da bar jedan deo slave pripremi sama kako bi sačuvala lični pečat i kontinuitet običaja.
Cene jesu više, ali potražnja ne opada što govori da su slavsko žito i slavski kolač više od hrane - oni su simbol porodice, identiteta i sećanja, koji uvek zauzimaju počasno mesto na slavskoj trpezi.
Iguman Georgije govoio je o tome koje su to najčešće greške na slavama kao i šta je najveći greh, više o tome pročitajte u našoj odvojenoj vesti.
Bonus video: Kada se slavi slava u kafani vlasnici rade neverovatnu stvar sa ikonama
(Espreso/Kurir/D.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




