Godišnje se proizvede preko 900 tona ovog povrća: Na čak 1.200 metara nadmorske visine počinje setva
Proizvodnja krompita na 1.200 metara nadmorske visine, Foto: RINA/Ustupljene fotografije

jako je zahtevno

Godišnje se proizvede preko 900 tona ovog povrća: Na čak 1.200 metara nadmorske visine počinje setva

Da bi rod bio dobar, potrebno je kvalitetno seme

Objavljeno:

Na 1.200 metara nadmorske visine, u selima iznad Nove Varoši, ovih dana počinje setva krompira. Porodica Gujaničić iz sela Akmačići, jedna je od najvećih proizvođača u zapadnoj Srbiji, a sa njihovih njiva godišnje se ubere preko 900 tona ovog povrća.

Pored krompira, uzgajaju i tradicionalne žitarice poput heljde, pšenice i raži a sve to u surovim planinskim uslovima.

Na visoravnima kod Nove Varoši, setva krompira uveliko je u toku. Porodica Gujaničić iz Akmačića i ove godine na parcelama većim od 30 hektara planira da poseje više od 70 tona sadnog materijala.

Proizvodnja krompira
Proizvodnja krompirafoto: RINA/Ustupljene fotografije

– Krompir je jako zahtevan za proizvodnju na ovom prostoru. On hoće umerenu klimu, a ovde kod nas je ona izuzetno surova. Jaki su mrazevi i mogu da se dese i u maju i u junu, i to je velika pretnja proizvođačima – kaže poljoprivrednik iz Akmačića Radoš Gujaničić.

Da bi rod bio dobar, potrebno je kvalitetno seme. Gujaničići elitni krompir uvoze iz Holandije, a zatim sami razvijaju svoja originalna semena.

– Imamo tu Agriu, Belarosu, Esmu, Rivijeru i Arizonu, te neke sorte koje su se pokazale jako dobre za naše uslove i klimu. Ne smeta im mraz, a i otporne su na sušu. Prinosi su izuzetno dobri – navodi Uroš Gujaničić.

Iako je setva tek počela, sa pripremom zemljištva Gujaničiću su krenuli znatno ranije. Planinska zemlja u kojoj ima dosta kamena znatno je zahtevnija za obradu od vojvođanskih plodnih oranica.

– Ovo je najteža zemlja za obradu koja postoji. Ima samo dvadeset centimetara plodnog zemljišta, ostalo sve je kamen. Lomimo mašine i zadaje nam to veliki problem – priča Branko Gujaničić, glava porodice.

Krompir u džakovima
Krompir u džakovimafoto: RINA/Ustupljene fotografije

Najveći izazov ovim vrednim ljudima nije ni nadmorska visina, ni klima, već nedostatak vode za navodnjavanje. Prinosi će zato najviše zavisiti od količine padavina ovog leta.

– Valjalo bi da ima vode, ali preko leta mi ovde nemamo vode ni za piće, a ne za zalivanje. Što Bog da, to nam je – ističe Radoš.

Zbog plodoreda, na svojim njivama Gujaničići seju i žitarice: heljdu, pšenicu, raž i ovas. Godišnje proizvedu oko 100 tona zdravog zrna.

– Pored krompira, ovde radimo i proizvodnju žitarica zbog plodoreda. Za naše uslove to su velike površine, od desetak i kusur hektara – to su raž, heljda, ječam i ovas – kaže Uroš.

Ako vremenske prilike budu povoljne, ova vredna porodica proizvešće skoro hiljadu tona krompira i desetine tona žitarica, proizvoda koji će stići na trpeze širom Srbije, ali i evropskih zemalja.

Bonus video:

02:34

JEDEMO HRVATSKI I ALBANSKI KROMPIR, A NAŠ BACAMO! Srpski poljoprivrednici očajni, mole državu za pomoć (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/RINA/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.