UPRAVO SE OGLASIO DIREKTOR PIO FONDA, RELJA OGNJENOVIĆ: Pomenuo povećanje prosečne penzije
PIO fond, Foto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

penzioneri

UPRAVO SE OGLASIO DIREKTOR PIO FONDA, RELJA OGNJENOVIĆ: Pomenuo povećanje prosečne penzije

Sada se on ponovo oglasio i obavestio građane o penzijama

Objavljeno: 10:46h

PIO fond se danas oglasio i saopštio najnovije informacije koje su od velikog značaja za penzionere.

Osim toga, direktor PIO fonda Relja Ognjenović se takođe oglasio i izneo važne vesti za starije građane.

Sada se on ponovo oglasio i obavestio građane o penzijama.

1 / 5 Foto: Beta Dragan Gojić

Budžet PIO Fonda u 2023. godini iznosio je 945 milijardi dinara, 10 posto više nego u prethodnoj, kazao je direktor Fonda PIO Relja Ognjenović u Tesliću, na susretu penzijskih fondova i zavoda zemalja nastalih iz bivših SFRJ republika.

On je dodao da je iz godine u godinu povećanje izvornih prihoda sve veće a samim tim se smanjuju davanja iz budžeta, osim, naravno u 2023. kada smo imali dva velika povećanja penzija – oktobarsko (5,5) i januarsko (12,1 odsto), što je ukupno 21 posto.

Osim toga, podsetio je Ognjenović, imali smo isplatu jednokratne pomoći od 20.000 dinara a taj trend je nastavljen te smo u januaru imali povećanje penzija od 14,8 odsto, što nas je dovelo do prosečne penzije od 45.731 dinara, odnosno oko 390 evra.

Penzioneri
Penzionerifoto: Nebojša Mandić, Ilustracija

Za sledeću 2025. godinu nam je cilj da prosečna penzija bude 440 evra i na dobrom smo putu da to ostvarimo, kazao je Ognjenović.

Značajno je povećan broj zaposlenih u privatnom, realnom, sektoru a smanjen u državnom i to nas dovodi do novih izvora prihoda kojima možemo da poboljšavamo standard naših penzionera, istakao je direktor Fonda PIO.

Povećana su sredstva za društveni standard penzionera, za besplatne banje (otišlo je čak 20.000 korisnika), pakete solidarne pomoći primilo je 55.000 penzionera, finansirane su brojne sportske i kulturne manifestacije…

Govoreći o temi skupa U Tesliću, digitalizaciji usluga penzijskih fondova, Ognjenović je kazao da PIO Fond radi na unapređenju informacionih tehnologija i da je posebno ponosan na program koji pretvara govor u tekst.

Imamo e-arhivu, e-šalter, elektronsku pisaranicu kao i e-mup, podsetio je on.

Posebno sam ponosan i na projekat Penzionerska kartica, čiji je inicijator predsednik Aleksandar Vučić, podvukao je Ognjenović.

Relja Ognjenović
Relja Ognjenovićfoto: Printscreen/RTS

Sporazum je potpisan sa preko 860 kompanija koje pružaju popuste i brojne usluge penzionerima, došli smo i do najmanjeg mesta kako bi učinili svim penzionerima da njihov dinaar više vredi, kazao je Ognjenović.

Istakao je i da 13.175 korisnika iz Republike Srpske prima penzije i novčane naknade u Srbiji, da je prvi sporazum o elektronskoj razmeni podataka potpisan sa Hrvatskom 2014. godine.

S druge strane, preko 128 000 korisnika iz Srbije prima penzije fondova država nastalih na prostoru bivše SFRJ, tako da je krajnji cilj ovih susreta zadovoljstvo korisnika svih Fondova, zaključio je Ognjenović.

Bonus video:

01:04

OVAKO MOŽEMO DA ISPRATIMO TOK POVEĆANJA PENZIJA DO 2024. GODINE! Stručnjak otkrio pokazatelj: Ovaj deo godine je presudan!

(Espreso/Penzionisani.rs/Vesna Pejčić/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.