OVO ĆE BITI MINIMALNA OTKUPNA CENA MALINA ZA KILOGRAM ZA 2024: Oglasio se Radović
Maline, Foto: RINA

MALINE

OVO ĆE BITI MINIMALNA OTKUPNA CENA MALINA ZA KILOGRAM ZA 2024: Oglasio se Radović

Nevreme, praćeno gradom, čak u pojedinim mestima i veličine lešnika, zahvatilo je u prethodna dva dana Ivanjicu, Arilje, Požegu, Aleksinac

Objavljeno: 14:44h

Rod malina je, zbog vremenskih neprilika, do sada prepolovljen u odnosu na prošlu godinu i maksimalno se može očekivati 25.000-30.000 tona ako ne bude više grada do berbe, rekao je danas predsednik Udruženja proizvođača malina Dobrivoje Radović.

On je za Betu rekao da su u poslednja dva dana grad i bujične poplave oštetili oko 15 odsto roda, a da će, zbog niske cene, izostanka agrotehničkih mera i aprilskog mraza rod na pojedinim parcelama biti manji od 40 odsto do 70 odsto.

- Nevreme, praćeno gradom, čak u pojedinim mestima i veličine lešnika, zahvatilo je u prethodna dva dana Ivanjicu, Arilje, Požegu, Aleksinac, Aranđelovac i Leskovac. U pojedinim delovima zemlje maline ne bi spasila čak ni zaštitna mreže jer bi od težine leda popucala - rekao je Radović.

1 / 4 Foto: Printscreen/Instagram

Istakao je da je prošle godine proizvedno oko 55.000 tona malina i sa zalihama od 2022. godine izvezena je skoro celokupna količina od oko 65.000 tona, a ostala je manja količina prerađevina.

Radović je rekao da će minimalna akontna otkupna cena za ovogodišnji rod biti 400 dinara za kilogram.

Bonus video:

03:19

IMA LI SPASA ZA MALINE I DRUGE USEVE? Dr Jeremić o važnosti pravilnih AGROTEHNIČKIH MERA: Ovo nam je POSEBAN IZAZOV

(Espreso / Agencije / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.