SINIŠA MALI POMENUO NOVO POVEĆANJE PENZIJE DO KRAJA GODINE: Evo od kada bi penzioneri mogli da primaju više novca
Siniša Mali, Foto: Printscreen/RTS

PENZIONERI

SINIŠA MALI POMENUO NOVO POVEĆANJE PENZIJE DO KRAJA GODINE: Evo od kada bi penzioneri mogli da primaju više novca

Prosečna penzija bi, prema najavi, do 2027. trebalo da iznosi 650 evra

Objavljeno:

"Nikada plate i penzije nisu rasle na uštrb stabilnosti. Proces je obrnut. Onog trenutka kada procenimo da imamo viška novca u kasi, da su performanse bolje od planiranih i da imamo nove izvore rasta, onda taj višak odlazi na dalji rast plata i penzija. Rekao sam da ćemo na jesen videti kakvi su nam rezultati, te da li ima prostora za još jedno povećanje penzija do kraja godine. Rast životnog standarda i stabilnost su podjednako važni faktori i jedno ne sme da isključuje drugo", naveo je on.

Govoreći o ekonomskim rezultatima Srbije, Mali je istakao da je javni dug danas na nivou 47,6 odsto BDP, dok je prosečna zaduženost evrozone 89 odsto, kao i da je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva istakla da je Srbija "svetla tačka u ekonomiji".

Penzioneri
Penzionerifoto: beta dragan gojić

Dodao je da će rast 2027. godine, zahvaljujući programu "Skok u budućnost - Srbija 2027" i projektu EXPO 2027, dostići planiranih 100 milijardi evra BDP-a, što će biti tri puta veći BDP odnosu na 2012. godinu, kada je iznosio 33 milijarde evra.

Na pitanje ima li razloga za skepticizam kada je reč o obećanju da će do 2027. godine prosečna plata biti 1.400 evra, dok će prosečna penzija i minimalna zarada biti po 650 evra, Mali je rekao da je isti skepticizam vladao i kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da će prosečna plata biti 500 evra, dok ona danas iznosi više od 800 evra.

Bonus video:

01:33

SVE POTREBNE INFORMACIJE ZA PENZIONERE: Podeljeno u grupe, OVA STVAR JE PRESUDNA! Iz PIO Fonda detaljno o POVEĆANJU penzija

(Espreso / Blic / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.