SRPSKI ZAČIN KORISTE ŠIROM SVETA: Cena po kilogramu ide i do 4.000 dinara, ako ga imate, OPARIĆETE SE DEBELO
Aleva paprika, Foto: Profimedia

jako isplativo

SRPSKI ZAČIN KORISTE ŠIROM SVETA: Cena po kilogramu ide i do 4.000 dinara, ako ga imate, OPARIĆETE SE DEBELO

Paprika „dovela” Srbiju na svetsku mapu začina

Objavljeno:

Na manje od deset kilometara od Leskovca nalazi se Donja Lokošnica. U jesen celo selo crveni se od nanizanih venaca paprika. I na globalnoj mapi trgovaca začinima ovo mesto ucrtano je crvenom bojom, jer upravo iz njega stiže jedna od najkvalitetnijih začinskih paprika na svetu.

Praktično da nema kuće koja se nije oprobala u ovom isplativom poslu. Posebno u poslednje vreme kada je kilogram začinske paprike dostigao i do 4.000 dinara po kilogramu, piše Politika.

Aleva paprika
Aleva paprikafoto: Printscreen YouTube/DOORS OF HEALTH

Meštani s ponosom ističu da je njihova paprika jedinstvena, a neke porodice kažu da se isto seme za uzgoj paprike prenosi iz generacije u generaciju.

Od sušenog povrća iz Srbije dominantna u izvozu upravo je začinska paprika. Jer, gledano u svetskim razmerama najkvalitetnija jeste ona mađarska – iz okoline Segedina kao i iz Srbije, odnosno sa severa iz Vojvodine i iz mesta Donja Lokošnica u blizini Leskovca.

– Tako da je, zbog kvaliteta, gro izvoza začinske paprike upravo sa ovih lokaliteta – kaže profesor dr Žarko Ilin sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Stručnjaci objašnjavaju da se mlevena začinska paprika dobija sušenjem i mlevenjem zrelog ploda odabranih sorti industrijske paprike. Njena boja je osnovno merilo kvaliteta i mora biti intenzivna, jaka i crvena. Ovaj začin je neophodan u prehrambenoj industriji, a kompanije koje proizvode papriku u velikim količinama rade merenja kako bi garantovale ujednačenost proizvoda i usklađenost sa standardima kvaliteta.

Paprika
Paprikafoto: RINA

– I naša i mađarska začinska paprika uglavnom se izvoze zbog popravke, španske, italijanske, argentinske, brazilske… Kao poboljšivači kvaliteta sa aspekta boje, ali i ukusa, mirisa i arome – kaže Ilin.

On napominje da su paprike sa ovih geografskih širina, dakle iz Srbije i Mađarske značajno iznad 180 ASTA – što je jedinica mere za njenu boju.

U pojedinim godinama boja paprike dostiže i do 300 ASTA. Poređenja radi, začinske paprike s drugih svetskih lokaliteta u proseku imaju od 80 do 120 jedinica na ovoj skali.

U Srbiji se začinska paprika proizvodi na 2.200 do 2.400 hektara, a od celokupne proizvodnje izveze se više od 60 odsto. Sušenje se organizuje u Novom Kneževcu, Horgošu, Kanjiži, Martonošu… najpoznatijim centrima paprikarstva u Vojvodini i koji imaju velike preradne kapacitete i odakle najveće količine odlaze u izvoz.

– U poslednje vreme cena začinske paprike značajno je povećana. Potrošači se žale na cenu, ali realno godišnja potrošnja ne prelazi kilogram po domaćinstvu. Treba imati u vidu da je proizvođačima samo za sirovinu potrebno sedam kilograma ploda za kilogram mlevene paprike, uz sve ostale troškove koji su uvećani – zaključuje profesor Žarko Ilin, a prenosi Politika.

Bonus video:

01:56

OVAJ POLJOPRIVREDNIK IMA POSLA TOKOM ČITAVE GODINE, 24h DNEVNO: Sadi 3 različite kulture, samo na jednoj njivi ima 14.000 zasada

(Espreso / Politika / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.