SUTRA SE ZAVRŠAVA GREJNA SEZONA, A SLEDEĆE NEDELJE NAM STIŽE ZAHLAĐENJE: Evo do kada su toplane u obavezi da greju
Grejanje, Foto: EPA/TOLGA AKMEN, Aleksandar Stojanović, beta dragan gojić

od sutra hladni radijatori

SUTRA SE ZAVRŠAVA GREJNA SEZONA, A SLEDEĆE NEDELJE NAM STIŽE ZAHLAĐENJE: Evo do kada su toplane u obavezi da greju

Predsednica Skupštine udruženja toplana Srbije Ivana Kalanja rekla je da su toplane, uprkos visokim temperaturama, u obavezi da prate...

Objavljeno: 10:28h

Sutra, 15 .aprila se zvanično završava grejna sezona. Predsednica Skupštine udruženja toplana Srbije Ivana Kalanja rekla je za RTS da su, u slučaju niskih temperatura, toplane u obavezi da do 3. maja isporučuju grejanje. Istakla je da se postepeno prelazi na čistije energente i da trenutno 80 odsto toplana koristi prirodni gas.

Predsednica Skupštine udruženja toplana Srbije Ivana Kalanja rekla je za RTS da su toplane, uprkos visokim temperaturama, u obavezi da prate prognoze i da od 15. aprila do 3. maja kada srednje dnevne temperature padnu ispod 12 stepeni moraju da isporučuju toplotnu energiju.

Grejanje
Grejanjefoto: Printscreen/RTS

Govoreći o grejnoj sezoni koja se sutra zvanično završava, Kalanja je rekla da nije bilo problema sa grejanjem, da su se toplane dobro spremile, kao i da se iz godine u godinu sve više modernizuju.

"Moram da napomenem da je u januaru, koliko god danam je delovao blag, u Beogradu na primer bilo devet noći grejanja, tako da grejanje je u redu spram spoljnih uslova", rekla je Ivana Kalanja.

Kada je reč o zahtevima za povećanje cena, Kalanja je istakla da su neke lokalne samouprave odobrile veće cene, ali da većina nije.

Grejanje
Grejanjefoto: Profimedia

"Sad na kraju grejne sezone se svode računi. Izračunaće se koliko je potrošeno energenata, električne energije. Metodologija kaže, ukoliko je više naplaćeno, da se cena smanjuje za narednu grejnu sezonu i obrnuto, tako da do početka grejne sezone imaćemo tačan presek u svim gradovima", navela je Kalanja.

Istakla je da su prama zakonu u obavezi da pređu na naplatu po potrošnji i da svi novoizgrađeni objekti ulaze u takvu naplatu, a da se u starijim objektima postepeno prelazi na taj sistem naplate.

Infostan
Infostanfoto: Printscreen/youtube/ Potrošački savetnik

Kalanja je navela da se grejanje u 15 gradova naplaćuje po potrošnji, a da se u ostalim gradovima grejanje naplaćuje na oba načina.

Dodala je da se konstantno radi na tome da toplane pređu na čistije energente i da 80 odsto toplana sada koristi prirodni gas, a da ostale toplane i dalje koriste mazut i ugalj.

Bonus video:

01:47

JEDINI STANOVNIK ZAJEČARA KOJI JE UGRADIO SOLARNE PANELE! Osamdesetih među prvima uveo i podno grejanje, a evo o čemu još sanja

(Espreso / RTS / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.