KOJU DOKUMENTACIJU MORAJU DA SPREME PENZIONERI KOJI HOĆE KEŠ KREDIT? Ovo su svi detalji
Penzioneri, Foto: Ana Paunković

PENZIONERI

KOJU DOKUMENTACIJU MORAJU DA SPREME PENZIONERI KOJI HOĆE KEŠ KREDIT? Ovo su svi detalji

Penzioner koji želi da podigne keš kredit, banci na prvom mestu treba da dostavi penzioni ček

Objavljeno:

Keš kredit je najpopularnija bankarskih pozajmica, a dokumentacija koja je potrebna za njegovo podizanje drugačija je za zaposlene, penzionere i paušalce, ali ima jedan cilj - da se banci dokaže da klijent može redovno, svakog meseca, da otplaćuje rate.

Dokumentacija potrebna za podizanje keš kredita zapravo zavisi od toga da li ovu pozajmicu podiže neko ko je stalno zaposlen ili ipak ima ugovor na određeno vreme, penzioner ili pak paušalac.

Naravno, u zavisnosti od banke, može da bude potreban još neki, dodatni dokument, ali ovo su oni koje će tražiti svaka banka.

Dokumentacija za “domaće” penzionere

Penzioner koji želi da podigne keš kredit, banci na prvom mestu treba da dostavi penzioni ček za protekli period, uglavnom od mesec dana do tri meseca ili, ukoliko ne raspolaže čekovima, potvrdu o visini primanja sa naznakom o neto i bruto iznosu penzije, koju overava PIO fond.

Penzioneri treba da dostave i ovlašćenje za prenos penzije na tekući račun banke kod koje žele da se zaduže. Na kraju, najstariji građani treba da pripreme i izvod sa računa za određeni period, uglavnom tri meseca. Neke banke nude potencijalnim klijentima opciju da, ukoliko ne žele da prenesu penziju, onda treba da dostave administrativnu zabranu AZ1 i AZ2.

1 / 7 Foto: Beta / Dragan Gojić

Dokumentacija za devizne penzionere

Ukoliko je penzioner koji želi da podigne keš kredit životni vek proveo u inostranstvu, odakle sada ima primanja, i to baš na račun banke u kojoj želi da podigne kredit, onda treba da dostavi rešenje tog inostranog penzionog fonda najčešće za prethodna tri meseca, naravno prevedeno na srpski jezik i overeno od strane tumača. Takođe, za isti period treba da dostavi i izvod po računu. Ukoliko, pak, penzioner prima penziju preko specijalizovane Agencije za inostrane penzije, onda treba da dostavi uglavnom tromesečni izvod sa računa iz banke u kojoj prima penziju. Takođe, potrebna je potvrda agenta koji vrši isplatu da se radi o isplati po osnovu penzije, što se dokazuje kopijom SWIFT-a za poslednje tri uplate i zbirnim spiskom za rasnjižavanje penzija.

Bonus video:

01:33

SVE POTREBNE INFORMACIJE ZA PENZIONERE: Podeljeno u grupe, OVA STVAR JE PRESUDNA! Iz PIO Fonda detaljno o POVEĆANJU penzija

(Espreso / Nova / Dunja Marić / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.