CENE RASTU DOK SE ČEKA INFORMACIJA O OBIMU PROMETA: Analiza tržišta nekretnina u Beogradu za početak 2024. godine
Stanovi / ilustracija, Foto: Aleksandar Stojanović, Nemanja Nikolić, printscreen/youtube/bussines insider

Analiza tržišta nekretnina

CENE RASTU DOK SE ČEKA INFORMACIJA O OBIMU PROMETA: Analiza tržišta nekretnina u Beogradu za početak 2024. godine

Analiza tržišta nekretnina u Beogradu za prve mesece 2024. prema podacima RGZ-a, otkriva visoki nivo cena kvadrata. Ipak, prelimirani podaci sa tržišta nepokretnosti u Srbiji za februar 2024. pokazuju prve znake oporavka tržišne aktivnosti.

Objavljeno: 13:48h

Beograde, dobro jutro. Tržište nekretnina u našem glavnom gradu pokazuje znakove blagog pada u prvim mesecima 2024, što nije iznenađujuće s obzirom na sezonske faktore koji utiču na trgovinu nekretninama u ovom periodu godine. Prosečna cena kvadrata dostigla je vrednost od 2.352 evra, što predstavlja rast u odnosu na mesece s kraja 2024.

Broj sklopljenih ugovora u Beogradu je tokom dela marta bio 2.078.

Cene i dalje rastu: stanje na tržištu

U ovom trenutku, s podacima od dva i po meseca, veći deo sklopljenih ugovora se odnosio na starogradnju (58%). Ipak, cene i dalje rastu, što može biti posledica manjeg obima prometa koji dodatno podstiče prodavce da podignu cene. Ili su se spremili za prolećni period kada se, po istorijskim podacima, očekuje rast prodaje.

Prosečna cena kvadrata u Beogradu sada iznosi 2.353 evra po kvadratu, što je porast od skoro 3% u odnosu na prethodni period.

Najtraženiji stanovi: analiza potražnje

Najtraženiji stanovi u Beogradu su oni površine oko 60m², pri čemu je prosečna vrednost stana u ovom periodu premašila 140.000 evra.

Ukoliko biste kupili stan u prva dva i po meseca 2024, prosečna vrednost bi bila 145.057 evra. Za ljubitelje novogradnje, cena bi bila nešto viša, oko 173.536 evra, dok bi se za dobru staru gradnju moralo izdvojiti oko 123.771 evra.

Novi Beograd
Novi Beogradfoto: Privatna arhiva

Obim prometa i prognoze: šta očekivati u budućnosti

Ukupan obim prometa nekretninama u ovom periodu iznosi 297 miliona evra.Ipak, čekamo podatke do kraj marta, da proverimo da li će se blagi trend rasta u februaru nastaviti.

Nadamo se da će se u narednom periodu dogoditi promene, posebno kada je u pitanju cena kvadrata, što bi moglo dodatno pozitivno uticati na dinamiku tržišta nekretnina u Beogradu. I na nas kupce.

(Izvor podataka: Sasomange.rs; Registar cena nepokretnosti RGZ-a, od 28.3.2024.)

(Autor: Biljana Stojković - Sasomange.rs)

Bonus video:

02:41

JEDINI SAJT ZA NEKRETNINE KOJI ĆE VAM IKADA TREBATI: Najveća ponuda, najbolji oglasi, procena fer cene, agencije od poverenja

(Espreso / Sasomange, Biljana Stojković/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.