STIŽE NAM POST, A OVO SU CENE RIBE I RIBLJIH PROIZVODA: Skuša 1.150, šaran je oko 1.000 dinara, ali to nije sve
Foto: Aleksandar Stojanović

obratite pažnju

STIŽE NAM POST, A OVO SU CENE RIBE I RIBLJIH PROIZVODA: Skuša 1.150, šaran je oko 1.000 dinara, ali to nije sve

Tokom posta vino i ulje su dozvoljeni samo subotom i nedeljom, dok se riba može konzumirati na praznike Blagovesti i Cveti

Objavljeno:

Veliki Uskršnji post je ove godine počeo u ponedeljak, 18. marta i trajaće sve do 5. maja. Ovo je ujedno i najstrožiji post u godini, na vodi. Trajaće sedam nedelja, tokom kojih će se vernici uzdržavati od mesa, jaja, sira, mleka, odnosno bilo kakve hrane sa životinjskim masnoćama.

Tokom posta vino i ulje su dozvoljeni samo subotom i nedeljom, dok se riba može konzumirati na praznike Blagovesti i Cveti.

Ekipa Monda je obišla ribarnice na pijaci Bajloni i proverila kako se kreću cene ribe, kao i šta je to što mušterije najviše traže.

Post, Pijace, Riba
foto: Aleksandar Stojanović

Cene ribe i ribljih proizvoda bile su šarenolike, pa su se njihove cene kretale od 400 do čak 6.000 dinara, u zavisnosti od vsrte i toga da li je riba sveža, zamrznuta, dimljena ili ispržena, po kilogramu.

Ponuda ribe je raznovrsna, često je u pitanju domaća, ali tu je i pastrmka koja stiže iz Banjaluke, orada iz Hrvatske, losos iz Norveške, oslić i filet oslića iz Argentine.

"Od morske ribe najviše se prodaje skuša i pastrmka. Takođe, fileti oslića, som pangasius. Od sveže ribe najviše pastrmke, šarana i losos. On je nešto suplji ali ide jako lepo", rekao je prodavac Zdravko Bartula.

Ukoliko želite da se na vašoj trpezi nađe sveža skuša, za jedan kilogram, potrebno je da izdvojite 1.150 dinara. Cena svežeg šarana je oko 1.000 dinara, crvene ribe 800 dinara, dok je jedna od skupljih orada, čija cena po kilogramu iznosi 1.350 dinara. Ono što se zasigurno najviše prodaje, a ujedno je i najpovoljnije, jeste zamrznuta riba. Tako je kilogram oslića hek 480 dinara, a sličnu cenu ima i zamrznuta skuša, 470 dinara po kilogramu.

Post, Pijace, Riba
foto: Aleksandar Stojanović

Prema rečima našeg sagovornika, potražnja za ribom je gotovo ista kao i pre, a ljudi pored sveže i zamrznute često kupuju i već pripremljenu ribu.

Dimljena riba je u poslednje vreme veoma aktuelna i njena cena je nešto skuplja. Za kilogram dimljene pastrmke treba izdvojiti oko 1.800 dinara, dok je cena sušenog bakalara čak 6.000 dinara.

"Najbolje se prodaju skuša i haringa"

Druga ribarnica koju je ekipa Monda posetila imala je nešto raznovrsniju ponudu, pa su se tako pored sveže i zamrznute ribe mogli naći i nesvakidašnji riblji proizvodi. Pravi hit su zasigurno postali riblji čvarci, a njihova cena je 2.500 dinara po kilogramu. Pored toga, na Bajloni pijaci možete pronaći riblje ražnjice čija je cena 2.700 dinara po kilogramu, riblju tortu od dimljene haringe, cvekle i krompira koja košta 1.500 dinara po kilogramu, kao i oslić punjen biljnim sirom i zeljem čiji je komad 200 dinara.

Post, Pijace, Riba
foto: Aleksandar Stojanović

Jedan od najzanimljivijih morskih plodova koji smo pronašli u ribarnici jeste hobotnica. Potražnja za njom je takođe velika, a košta 2.500 dinara po kilogramu.

Nešto povoljnije ribe su: tolstolobik od 400 dinara po kologramu, oslić hek je 650 dinara, kao i sardela, šaran je 750 dinara, skuša 850 dinara, a som 960 dinara. Cena lososa je kao i obično bila veća, pa tako jedan kilogram ove ribe košta 3.200 dinara.

"Od te plave ribe skuša nam se prodaje najbolje, zatim haringa, to je nešto malo povoljnije. Od ove malo konkretnije dosta se traži orada, škarpina, najviše se prodaje i norveški losos", ispričao je prodavac Milorad Vasić.

Takođe, gambori ili kako ih još nazivaju kozice su pravi hit, ali je i za njih potrebno izdvojiti nešto više, oko 2.000 dinara po kilogramu.

"Kako je počeo post malo je veća potražnja, za razliku od prethodnog perioda", zaključio je Vasić.

Bonus video: VOLITE LI JAPANSKU KUHINJU? MAJKA I SNAJKA SPREMALE EGZOTIČNA JELA: Riba na terijaki način i povrće u tempuri samo za sina Miloša

01:03

VOLITE LI JAPANSKU KUHINJU? MAJKA I SNAJKA SPREMALE EGZOTIČNA JELA: Riba na terijaki način i povrće u tempuri samo za sina Miloša

(Espreso/Mondo/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.