"SMANJIĆE RAČUNE ZA STRUJU": Putniković o pametnim brojilima, evo da li su dobro rešenje!
Jelica Putniković, Foto: Printscreen/RTS

energetski izazovi srbije

"SMANJIĆE RAČUNE ZA STRUJU": Putniković o pametnim brojilima, evo da li su dobro rešenje!

Putniković ukazuje da će nova brojila omogućiti efikasniju potrošnju i smanjiti račune za struju

Objavljeno:

Urednica "Energije Balkana" Jelica Putniković kaže da je uvođenje pametnih brojila korisna stvar za građane koji će moći da kontrolišu potrošnju i proizvode struju. Govoreći o ugroženosti malih benzinskih pumpi, Putniković ističe da je neophodno da država omogući slobodno tržište na kom će svi imati iste uslove za prodaju goriva. Tvrdi i da je potencijal gipsa, pepela i šljake u Srbiji nedovoljno iskorišćen, kao i da postoji interesovanje da se situacija promeni.

Plan "Elektrodistribucije Srbije" je da oko tri miliona starih brojila zameni pametnim do 2030. godine.

Glavna i odgovorna urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković kaže za RTS da je projekat trebalo da zaživi i ranije, kao i da je reč o korisnoj stvari za građane.

"Recimo, daljinski ćete moći da uključite veš mašinu. Takođe, imaćemo sve više potrošača koji će sa toplotnim pumpama i solarnim panelima proizvoditi električnu energiju i uz pametna brojila procedura će biti lakša, kao i praćenje potrošnje", ističe Putniković.

Jelica Putniković
Jelica Putnikovićfoto: Printscreen/RTS

Navodi da je građanima važno da znaju da zamenu mernih uređaja finansiraju država i Evropska unija, kao i da već postoje pozitivni primeri pametnih brojila u novijim zgradama i kućama.

"Takvi uređaji su normalan sled digitalizacije i tehnologije u 21. veku", napominje sagovornica.

Putniković ukazuje da će nova brojila omogućiti efikasniju potrošnju i smanjiti račune za struju, kao i da više neće biti problema sa učitavanjem računa, kao što je bio slučaj sa novembarskim i decembarskim u prethodnoj i januarskim u tekućoj godini.

"Znam da je 'Elektroprivreda Srbije' imala dovoljno električne energije. Cena struje u celoj Evropi je inače pojeftinila i ono što sam saznala je da će biti jeftinija i ovde, jer je plan da se napravi nova metodologija za cene prirodnog gasa i električne energije", kaže urednica Energije Balkana.

Ugrožene male benzinske pumpe

Oko 130 malih benzinskih pumpi u ruralnim područjima u Srbiji je u riziku od zatvaranja.

Putniković ističe da su male stanice ugrožene zbog politike države koja je donela odluku o prodaji goriva za poljoprivredne proizvođače.

"Država nije dala mogućnosti vlasnicima malih benzinskih pumpi da i oni mogu po istoj ceni da prodaju gorivo, da imaju istu zaradu i maržu kao i 'Naftna industrija Srbije' i poseduju takozvane agrokartice", kaže sagovornica i naglašava da u takvoj situaciji poljoprivrednici logično idu na pumpe kod kojih su dizel i benzin jefitniji.

"Gorivo je tako skuplje na malim benzinskim pumpama i one ostaju bez obrta i profita".

Navodi da bi država trebalo da osmisli strategiju koja će odgovarati svima, odnosno, da prepusti tržištu da radi, a da svima koji učestvuju omogući isti uslove.

"Značaj reverzibilnih hidroelektrana ogroman"

Urednica Energije Balkana smatra da je projekat izgradnje reverzibilne hidroelektrane "Bistrica" ekološki važan, jer je u pitanju zelena energija.

"Reverzibilna znači akumulaciju struje nastale u hidroelektrani. Na neki način, to je prirodna baterija koja omogućava da se planira buduća potrošnja. Što je posebno značajno zbog neujednačenih padavina i suša tokom godine", kaže Putniković.

Ističe da jedan deo plana "Bistrice" podrazumeva i povezivanje vodotokova u Srbiji, kao i racionalniju potrošnju vode, što je, tvrdi, važno, jer je voda ugrožen resurs.

Gips, pepeo i šljaka – neiskorišćen potencijal

Jedna od strategija EPS-a je i da se reši decenijski problem sa pepelom, šljakom i gipsom u termoelektranama, koji su se do sada odlagali na deponije.

Probna proizvodnje novih materijala već je otpočeo u termoelektrani "Nikola Tesla", a Putniković ističe da su potencijali materijala nedovoljno iskorišćeni.

"Ti novi materijali se kod nas koriste simbolično, pomalo u cementnoj i građevinskoj industriji. U Srbiji se sa gipsom i pepelom ne radi ono što je praksa u celom svetu. Pepeo se koristi za pravljenje podloga za puteve i pruge", navodi sagovornica Jutanjeg programa.

Ipak, kako navodi Putniković, interesovanje da se pepeo, gips i šljaka više iskoriste u budućnosti je veliko i nada se da će uskoro biti postignut dogovor između države i privatnih proizvođača.

Srbija i električni automobili

Plan države je da se u narednom periodu udvostruči broj punjača za električne automobile u Srbiji, što iz Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova vide kao preduslov kupovine elektirčnih automobila.

Putniković objašnjava da država daje subvencije za električna vozila, ali da je jasno da nedostaje i infrastruktura.

Električno vozilo
Električno vozilofoto: Profimedia

"Mislim da smo ovde još u fazi gde građanima moramo da ukazujemo na benefite kupovine električnih automobila, pre svega, zbog jeftinije potrošnje električne energije, umesto goriva. U Srbiji je to još uvek maglovito", zaključuje urednica portala Energija Balkana u razgovoru za Jutarnji program.

Bonus video:

02:02

STRUČNJAK OTKRIVA DA LI SE POMOĆU PAMETNIH BROJILA MOŽE UŠTEDETI STRUJA: Omogćavaju dvosmerno merenje i precizniji su!

(Espreso / RTS/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.