DETALJAN VODIČ KAKO DA NAPRAVITE ID BROJ AKO ŽELITE DA RADITE VAN SRBIJE: Kako da postignete sve, KORAK PO KORAK
Računar, Foto: AP/Wilfredo Lee

korak po korak

DETALJAN VODIČ KAKO DA NAPRAVITE ID BROJ AKO ŽELITE DA RADITE VAN SRBIJE: Kako da postignete sve, KORAK PO KORAK

Državljani Severne Makedonije i Albanije svoj ID broj Otvorenog Balkana kreiraju na svom nacionalnom portalu elektronske uprave

Objavljeno:

Građani Srbije do ID broja Otvorenog Balkana (OB), koji im omogućava da koriste usluge u okviru inicijative Otvoreni Balkan, mogu da dođu preko portala eUprave.

Od 5. marta preko portala www.euprava.gov.rs svi građani Srbije uz jednostavnu proceduru moći će da kreiraju svoj ID broj Otvorenog Balkana, što je preduslov za podnošenje zahteva za slobodan pristup tržištu rada u Severnoj Makedoniji ili Albaniji.

Državljani Severne Makedonije i Albanije svoj ID broj Otvorenog Balkana kreiraju na svom nacionalnom portalu elektronske uprave.

Posao
Posaofoto: Profimedia

Državljani Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koji žele da se zaposle u nekoj od članica Otvorenog Balkana ili su već pronašli poslodavca, potrebno je da poseduju ID broj Otvorenog Balkana koji kreiraju elektronskim putem, u nekoliko koraka.

To podrazumeva da korisnik ima elektronski identitet na svom nacionalnom Portalu elektronske uprave, a zatim u nekoliko koraka kreira sebi ID broj Otvorenog Balkana. Korisniku će ID broj Otvorenog Balkana odmah biti dodeljen, a na adresu elektronske pošte dobiće i sertifikat o dodeljenom ID broju u vidu elektronskog dokumenta. Nakon toga, zainteresovani može da pristupi portalu elektronske uprave odredišne zemlje (zemlje u kojoj namerava da se zaposli) i podnese zahtev za slobodan pristup tržištu rada. Odredišna zemlja nakon provere donosi konačnu odluku, a najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Nakon dobijanja odobrenja, zainteresovani može biti zaposlen, pod istim uslovima kao lokalni državljanin zemlje, do dve godine, a nakon isteka ovog perioda može produžiti odobrenje, koje ujedno predstavlja odobrenje za boravak i rad.

Više informacija o elektronskim uslugama regionalne inicijative Otvoreni Balkan dostupno je na Portalu eUprava Republike Srbije, a sva pitanja u vezi sa uslugama mogu se uputiti kontakt centru slanjem mejla na adresu openbalkan@gov.rs ili putem kontakt forme na Portalu eUprava. Jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije juče je zvanično uspostavljeno, a ministar finansija Siniša Mali najavio je da će portali e-uprave tri zemlje biti povezani.

Bonus video:

04:10

OTVORENI BALKAN JE I MIROVNA INICIJATIVA! Analitičari: Kad ukinete biroktarske barijere, razumevanje među nacijama biće MNOGO VEĆE

(Espreso / Blic / Prenela J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.