OGLASIO SE ZAMENIK DIREKTORA PIO FONDA: Danas je VEOMA VAŽAN DAN za penzionere
Penzioneri, Foto: Nebojša Mandić

PENZIONERI

OGLASIO SE ZAMENIK DIREKTORA PIO FONDA: Danas je VEOMA VAŽAN DAN za penzionere

Podsetio je da Fond snosi troškove rehabilitacije korisnika penzije u trajanju od 10 dana u toku kalendarske godine

Objavljeno:

Preliminarna rang-lista korisnika penzija koji će biti upućeni na rehabilitaciju o trošku Fonda PIO u neku od 25 banja Srbije u toku ove godine, biće objavljena danas na oglasnim tablama udruženja penzionera i u filijalama Fonda.

- Ove godine pristiglo nam je više od 60 hiljada zahteva za besplatnu rehabilitaciju u banjama, a njih 21.500 ostvarilo je pravo. Prigovori nadležnoj komisiji mogu se podneti u roku od pet radnih dana od dana objavljivanja rang-liste na oglasnoj tabli, odnosno od 4. do 8. marta - rekao je zamenik direktora Fonda PIO Aleksandar Milošević.

Naveo je da je Komisija dužna da u roku od pet dana razmotri podnete prigovore, obavesti podnosioce prigovora i utvrdi konačnu rang-listu korisnika koji su ostvarili pravo na rehabilitaciju.

Prema rečima Miloševića, u skladu sa propisanim rokovima, konačna rang-lista će biti objavljena 14. marta, a nakon toga će i prvi penzioneri biti upućeni na banjski oporavak, što se očekuje već krajem marta.

- Sredstva koja se izdvajaju za društveni standard za čak 77 odsto su veća u odnosu na prethodnu godinu, s jedne strane zbog pojačane naplata doprinosa u poređenju sa istim periodom prošle godine, a sa druge zato što se, na osnovu izmena Zakona o PIO, za društveni standard sada izdvaja 0,15 odsto od izvornih prihoda Fonda, u odnosu na dosadašnjih 0,10 procenata -rekao je Milošević.

1 / 8 Foto: Ana Paunković, Profimedia

On je naveo da se za finansiranje oporavka penzionera u banjama izdvaja 85 odsto, što je nominalno 1,05 milijardi dinara od ukupno izdvojenih 1,24 milijarde dinara sredstava za unapređenje društvenog standarda u ovoj godini.

- Iz tih razloga Fond će tokom 2024. godine moći da uputi 21.500 penzionera na besplatnu rehabilitaciju, što je najveći broj do sada - istakao je Milošević.

Podsetio je da Fond snosi troškove rehabilitacije korisnika penzije u trajanju od 10 dana u toku kalendarske godine, u jednoj od 25 ustanova predviđenih Pravilnikom o društvenom standardu korisnika penzija RF PIO, putne troškove u visini cene autobuske, odnosno vozne karte II razreda, kao i troškove smeštaja i prevoza pratioca korisnika koji je ostvario pravo na pomoć i negu drugog lica i u drugim izuzetnim slučajevima.

- Korisnik penzije se na rehabilitaciju upućuje prema iskazanoj želji, u skladu sa smeštajnim kapacitetima ustanove, koja nije kontraindikovana njegovoj medicinskoj dokumentaciji - rekao je Milošević.

Ukazao je da Fond PIO korisnicima obezbeđuje kompletan desetodnevni boravak u banji, a to znači da je, pored usluge smeštaja i punog pansiona, svakom korisniku obezbeđen lekarski pregled prilikom prijema sa formiranjem istorije bolesti, EKG, osnovne i ciljane laboratorijske analize, redovne lekarske vizite svakog radnog dana, prisustvo dežurnog lekara posle podne, noću i neradnim danima, kao i sve terapijske procedure iz oblasti iz kojih se pružaju usluge - najmanje tri vrste terapija i izdavanje otpusne liste.

- Po objavljivanju konačne rang-liste, Fond će slati pisana obaveštenja korisnicima da su ostvarili pravo na rehabilitaciju u ustanovi, kao i obaveštenja o spisku oblasti iz kojih se pruža rehabilitacija i specifikaciji usluga koje će im obavezno biti pružene prilikom korišćenja rehabilitacije. Istovremeno, Fond će RH centrima dostavljati spiskove korisnika koji su ostvarili pravo, a u narednom periodu iz RH centara će pozivati korisnike kako bi sa njima dogovorili termin boravka -objasnio je Milošević.

Prema njegovim rečima, najveće interesovanje vlada za Vrnjačku banju, Banju Koviljača, Banju Kanjiža, Sokobanju.

Bonus video:

01:33

SVE POTREBNE INFORMACIJE ZA PENZIONERE: Podeljeno u grupe, OVA STVAR JE PRESUDNA! Iz PIO Fonda detaljno o POVEĆANJU penzija

(Espreso / Agencije / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.