BEZ 1.000 EVRA NE POMIŠLJAJTE NA KREČENJE! Samo za "ruke" majstori traže 360 evra BEZ MATERIJALA, a to NIJE SVE
Krečenje, Foto: printscreen/youtube/housebeautifulus

PAPRENE CENE

BEZ 1.000 EVRA NE POMIŠLJAJTE NA KREČENJE! Samo za "ruke" majstori traže 360 evra BEZ MATERIJALA, a to NIJE SVE

Još od prošlog proleća u Srbiji nema jeftinijeg krečenja u belo od 1 evra po kvadratu i to bez materijala

Objavljeno:

Cene krečenja u Srbiji trenutno su na istom nivou kao pre godinu dana, kada smo već imali finansijski “udar” u vidu poskupljenja molerskih materijala i rada molera od čak 40 odsto. Daleko od toga, međutim, da je u pitanju mala stavka za kućni budžet, pogotovo u Beogradu, gde su cene svih vrsta molerskih radova više u odnosu na ostatak Srbije.

Još od prošlog proleća u Srbiji nema jeftinijeg krečenja u belo od 1 evra po kvadratu i to bez materijala.

Što se tiče krečenja u boji, kako navode moleri u unutrašnjosti Srbije, i ta cena se nije promenila za proteklih godinu dana - od 1,2 do 1,5 evra po kvadratu, zavisno od vrste boje koja se upotrebljava, a koju takođe sami kupujete pre početka moleraja.

Cena gletovanja, takođe prošlogodišnja i dalje aktuelna, iznosi od 2,5 do 3 evra po kvadratu površine koja se obrađuje.

Moler, Krečenje, Majstor
foto: tommaso altamura / Alamy / Alamy / Profimedia

Što se tiče pripremnih molerskih radova, kao što je struganje zidova i plafona, kako priča većina ovih zanatlija, “ono se ne naplaćuje posebno ukoliko taj posao ide brzo”, ali ukoliko se na guljenju majstor zadrži ceo dan, onda je cena od 0,5 do 1 evra po kvadratu.

Saniranje pukotina, dodaju moleri u unutrašnjosti Srbije, takođe obično ide “đuture u cenu ukupnog krečenja”, ali ako pukotina ima više i potrebno je više materijala i vremena da se saniraju, onda je cena ovog pripremnog rada od 1 do 1,5 evra po dužnom metru.

Ono što je u Čačku jedan, u Beogradu je dva evra, uz jedan “specijalitet” koji se dodatno plaća

Što se tiče Beograda, molerske usluge su naravno skuplje nego u unutrašnjosti ali su, srećom, one za sada na istom cenovnom nivou kao prošlog proleća. Tako je u glavnom gradu najminimalnija cena za krečenje u belo 2 evra po kvadratu, odnosno, duplo je skuplja u odnosu na, na primer, Valjevo ili Čačak.

Beogradski moleri krečenje u tonu, zavisno od boje koja se upotrebljava, minimalno naplaćuju od 2,2 do 2,6 evra po kvadratu.

Cena gletovanja, pak, kod ovih zanatlija u Beogradu kreće se od 3 do 5,5 evra po kvadratu površine koja se obrađuje.

Što se tiče pripremnih molerskih radova, za razliku od gradova u unutrašnjosti Srbije, one se u prestonici gotovo uvek naplaćuju posebno i dodatno, pa tako struganje zidova i plafona staje od 1 do 2,5 evra po kvadratu.

Saniranje pukotina u Beogradu, pak, naplaćuje se od 1 do 3 po dužnom metru, zavisno od toga koliko vremena i materijala je potrebno za taj pripremni posao pre samog krečenja.

Krečenje
foto: Printscreen/Instagram/blossom

Beogradski “specijalitet” je još jedna usluga pre početka moleraja, koju većina njihovih kolega u Srbiji ne naplaćuje dodatno već se kao posao “podrazumeva”, ili još češće – obave je sami ukućani pre dolaska molera. Reč je o pomeranju i zaštiti nameštaja i podnih površina PVC folijom, te vraćanju nameštaja nakon završenih radova i osnovnom čišćenju. Tu uslugu beogradski moleri naplaćuju od 1 do 2,5 evra po kvadratu.

Najminimalniji trošak za krečenje u belo u Srbiji 180, a u Beogradu 360 evra

Suma sumarum, ako kao parametar uzmemo stan prosečne površine od 60 kvadratnih metara koji ste rešili da okrečite u potpunosti belom bojom, a potom primenimo molersku računicu da zidova i plafona za krečenje ima “puta tri” u odnosu na površinu, dolazimo do računice da će vas krečenje u belo, na primer u Kraljevu, koštati minimalno 180 evra, a u Beogradu duplo skuplje – minimalnih 360 evra.

I to bez materijala!

Bez 1.000 evra ne pomišljajte na krečenje

Ako bismo dodali i sve ostalo što je neophodno, ali opet bez nekog luksuziranja, za jedan stan od 60 kvadrata trebaće vam minimum 1.000 evra!

A upravo cena osnovnih molerskih materijala, farbi, poludisperzija i disperzija, koje su prošlog proleća u proseku bile više od 30 do 40 odsto u odnosu na mart 2022. godine, uticale su da i krečenje u celoj Srbiji drastično poskupi. Jer je i cena rada ovih zanatlija u tom periodu porasla za 10 odsto u proseku zbog, kako objašnjavaju moleri, “inflacije, odnosno, rasta cene goriva i hrane”.

Po njihovim rečima, ovog proleća trenutno nema naznaka da će doći do novog poskupljenja materijala, a time i njihovih usluga.

Trenutno se na molera ne čeka predugo, ali požurite sa rezervisanjem

Što se tiče vremena čekanja na dolazak molera, s obzirom da je tek početak sezone, u unutrašnjosti Srbije, nakon što ih ugovorite, čekaćete na njihov dolazak 15 dana u proseku. U Beogradu, gde je ovih majstora više ali je i veća tražnja za njima, čekanje trenutno iznosi do mesec dana.

Međutim, pošto se prognozira pravo prolećno vreme i martu, zbog čega će mnogi, ako su u stanju to finansijski da isprate, požuriti da okreče svoj dom, to čekanje će se izvesno produžavati.

Bonus video: MAJSTOR ZA GULAŠ OTKRIO SAVRŠEN RECEPT: Stvar je u krčkanju, da sve bude prirodno, ali i u još jednom VAŽNOM SASTOJKU!

02:43

MAJSTOR ZA GULAŠ OTKRIO SAVRŠEN RECEPT: Stvar je u krčkanju, da sve bude prirodno, ali i u još jednom VAŽNOM SASTOJKU!

(Espreso/Blic/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.