PRIJAVA ZA OVU POMOĆ DRŽAVE JOŠ UVEK TRAJE: Sada su uvedene nove pogodnosti
Šalter, Foto: Beta / Ljiljana Stupar

SUBVENCIJE

PRIJAVA ZA OVU POMOĆ DRŽAVE JOŠ UVEK TRAJE: Sada su uvedene nove pogodnosti

Subjekti koji mogu da konkurišu za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom su punoletni državljani Republike Srbije koji nemaju navršenih 45 godina života

Objavljeno:

Konkurs za kuće na selu raspisan je i ove godine, a kako je ranije rekao ministar Ministarstva za brigu o selu Milan Krkobabić, broj zainteresovanih se povećava. Cilj države je, kako je tada naveo, da podrži sve one koji žele da se vrate na selo i da im da punu podršku.

O tome koliko se ulaže u selo najbolje govori i to da će uskoro Bojnik i Gornji Brestovac dobiti zadrugu koja će se baviti plantažnom proizvodnjom, a pored toga i fabriku vode koja će otvoriti nova radna mesta za sve meštane ove i okolnih opština.

- Naši ljudi su naše najveće bogatstvo, pre svega oni opredeljeni da nešto urade u poslu, sportu, kulturi. Na nama je da im damo punu podršku, pogotovo onima koji su rešili da se vrate u zemlju, u svoj zavičaj - poručio je ministar Milan Krkobabić nakon sastanka sa Milošem Nikolićem, našim istaknutim privrednikom i humanitarcem koji decenijama uspešno radi u Austriji.

Nikolić već decenijama pomaže našoj zemlji, a sada je najavio da Bojnik i njegov rodni Gornji Brestovac uskoro mogu da očekuju zadrugu sa velikim brojem osnivača i kooperanata koja će se baviti plantažnom proizvodnjom na 100 hektara, ali i fabriku vode sa novim radnim mestima za žitelje ove i okolnih opština.

1 / 4 Foto: Zorana Jevtić

Kako do kuće na selu?

Seoskom kućom sa okućnicom u okviru Programa smatra se kuća sa ekonomskim dvorištem, koje se nalazi na istoj katastarskoj parceli kao i seoska kuća ili na susednim parcelama u odnosu na seosku kuću.

Subjekti koji mogu da konkurišu za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom su punoletni državljani Republike Srbije koji nemaju navršenih 45 godina života i pripadaju sledećim kategorijama: pojedinac, samohrani roditelj, bračni par, vanbračni partneri.

Sistem je jednostavan: zainteresovani samostalno bira kuću u delu Srbije za koji se odluči, a vrednost kuće (do 1,2 miliona dinara) procenjuje jedinica lokalne samouprave. Zatim, konkuriše, a Ministarstvo za brigu o selu odobrava neophodna sredstva, novac uplaćuje opštini, a opština prodavcu.

Sledi potpisivanje ugovora kod javnog beležnika. Mogu da konkurišu punoletni građani Srbije ne stariji od 45 godina, koji ne poseduju nepokretnosti (osim poljoprivrednog zemljišta). Pored ostalog, uslov je i da nisu u prethodnih pet godina prometovali - prodali nepokretnost.

Neophodno je da kuće imaju struju, vodu, kanalizaciju (septičku jamu), a da selo ima bar jedan od objekata društvenog standarda (prodavnicu, poštu, ambulantu, školu...).

Prosek onih koji su konkurisali ranije i dobili kuće je ispod 30 godina. Statistički, prednjači Sombor sa 151 kućom, Bačka Palanka 135, tu je selo sa najvećim brojem kuća - Bačko Petrovo Selo koje ima 82 kuće.

Bonus video:

03:28

NAPUSTILA BEOGRAD SA MALIM DETETOM I OTIŠLA NA SELO: Život sa njim u gradu nije opcija, ali i ovde je teško EVO OD ČEGA ŽIVE

(Espreso / Blic / Anica Jelovac / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.