"U NEKIMA SE CENE KREĆU I DO 2.000 EVRA" Proverili smo koliko koštaju DOMOVI ZA STARE posle najnovijih poskupljenja
Dom za stare, Foto: EPA SASCHA STEINBACH, Printscreen/Kurir tv, AP Photo Francisco Seco

cene paprene

"U NEKIMA SE CENE KREĆU I DO 2.000 EVRA" Proverili smo koliko koštaju DOMOVI ZA STARE posle najnovijih poskupljenja

Od ovog meseca su povećali cene državni domovi za stara lica, dok je taj trend češći u privatnim domovima

Objavljeno:
Jovana Nedeljković

Državni domovi za stara lica povećali su svoje cene od 1. februara 2024. godine. Njihove cene su u odnosu na prethodne, u proseku više za oko 30%, a ovaj podatak potvrdili su i u resornom ministarstvu. Poskupljenje pravdaju time što cene nisu menjane od 2015. godine. Time je, kako tvrde, došlo do situacije da ne mogu da se pokriju osnovni troškovi smeštaja korisnika.

Cene nisu korigovane samo u državnim domovima. Privatni domovi za stara lica povećali su svoje cene još oko Nove godine. A kako kaže za Espreso Nadežda Satarić iz udruženja Snaga prijateljstva Amiti, privatnici znatno češće povećavaju svoje cene smeštaja.

Nadežda Satarić
Nadežda Satarićfoto: Printscreen/Kurir tv

Dok se, prema rečima naše sagovornice, cene u državnim domovima sa najnovijim poskupljenjem kreću od 36 hiljada dinara pa do 78 hiljada dinara koliko košta jednokrevetni apartman u Domu Bežanijska kosa u Beogradu, cene kod privatnika idu od 70 hiljada dinara pa na više.

"Privatni domovi za stare formiraju cene po tržišnim uslovima i prema našim saznanjima, dosta privatnika koriguje cene znatno češće nego što to čine državni domovi. Uglavnom su oni još od Nove godine povećali svoje cene i ta povećanja su različita, zavisno od stepena podrške koji treba da pruže korisniku (za one koji su 100% zavisni od pomoći drugih, cene su najviše) i od veličine sobe u koju su smešteni (jednokrevetne i dvokrevetne sobe su uvek skuplje). Cene kod privatnika idu od 70 hiljada dinara pa na više. Čak ima i domova gde se cene kreću i do 2.000 evra u dinarskoj protivvrednosti", kaže Nadežda.

Dom za stare
Dom za starefoto: EPA LAURENT GILLIERON

Odavno je poznato da državni domovi za stare imaju liste čekanja. Najduže se čeka za smeštaj na odeljenjima na kojima zbrinjavaju osobe koje žive sa demencijom, pa onda na onim gde su korisnici potpuno nepokretni, a psihički očuvani.

Sagovornica tvrdi da je teško dobiti mesto i u garsonjerama za pokretne i psihički očuvane korisnike.

U većini državnih domova postoje liste za čekanje, ali ipak se do smeštaja može doći", tvrdi.

Što se tiče slobodnih kapaciteta, situacija u privatnim domovima je malo drugačija.

Dom za stara lica
Dom za stara licafoto: EPA SASCHA STEINBACH

U privatnim domovima, prema našim saznanjima, u proseku, oko 20% kapaciteta nisu popunjeni, ali to ne važi za sve privatne domove. U nekima se takođe čeka na mesto, a u nekima uvek ima slobodnih mesta", objašnjava Nadežda iz udruženja Snaga prijateljstva Amiti.

Domovi za stara lica nisu luksuz već potreba, kažu stručnjaci, te ovaj trend poskupljenja ima duboke implikacije kako za same stanovnike domova, tako i za njihove porodice i društvo u celini.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

02:30

BESKUĆNICI DOBILI SPAS! Krov nad glavom za svakog nesrećnika koji nema DOM

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.