MUŠKARCI KORISTE TRIKOVE DA NE BI PODELILI IMOVINU SA BIVŠIM SUPRUGAMA: Žene su OVAKO na METI, ali postoji REŠENJE
Sud, Foto: Profimedia

srbija

MUŠKARCI KORISTE TRIKOVE DA NE BI PODELILI IMOVINU SA BIVŠIM SUPRUGAMA: Žene su OVAKO na METI, ali postoji REŠENJE

U Srbiji žene češće na meti jer prodaje imovine tokom razvoda

Objavljeno:

Samohrani roditelji često su žrtve prodaje imovine koja je zajednička i to dok traje sudski spor za razvod braka. Ipak, ako jedan od supružnika proda imovinu, bez znanja i dozvole drugog, on ima pravo na pauliansku tužbu, kaže za Telegraf.rs predsednica Udruženja samohranih roditelja Vera Totić koja naglašava da su žrtve najčešće žene.

Objašnjava da su žene češće na meti jer muškarci uglavnom smatraju da su jači, kako fizički, tako i pravno, ali navodi da i za to postoji lek - paulijanska tužba.

- Uglavnom se to događa ženama, jer muškarci uvek misle da su jači i svašta im padne na pamet. Za sve to postoji lek, a to je paulijanska tužba. Pri razvodu braka, ako žene podnesu tužbu za razvod na kraju napišu i da postoji zajednička imovina i onda se podnese tužba za podelu zajednički stečene imovine. Procesi su teški i poražavajaću, a desi se da muškarci prepisuju mami, tati, bratu, komšiji... U tom slučaju, ako se imovina prenosi na treće lice, postoji ta mogućnost podnošenja paulijanske tužbe gde se utvrdi da je prodata imovina posle sklapanja braka, sud poništava prenos i vraća na prvobitnog vlasnika i dolazi do procesa podele - objašnjava naša sagovornica.

Sud
Sudfoto: Printscreen/RTS

Ona kaže da žene mogu da budu zaštićene čak i u slučaju da imovina nije zajednička, ali da su ulagale u posebnu imovinu svog bračnog druga. Ukoliko je u stanu/kući bilo ikakvih popravki ili adaptacija, žena ili muškarac imaju pravo na isplatu uloženih sredstava.

- Sami razvodi su teški sami po sebi. Tu se pojavljuju i usputni problemi, žene su onda duplo oštećene i ugrožene. Imali smo slučajeva da su muž i žena živeli u kući na ime njegovog oca/dede. To je njegova posebna imovina uneta u brak i o njoj se ne raspravlja. Međutim, ako su adaptirali i vršili promene tu se pravi zahtev da se isplati ženino učešće u svemu tome, jer kuća ostaje njemu. Ipak, ona je učestvovala i to se računa kao zajednički stečena imovina - kaže Vera.

Ipak, iako su žene najčešće žrtve, u ovom udruženju ima dosta članova koji su muškarci i koji su se borili sa istim problemima.

"Notar verovatno ne bi ni overio takvu prodaju"

Advokat Andrija Marković za Telegraf.rs kaže da je prvi korak razgraničiti status imovine, odnosno, da li je ona zajednička ili posebna.

sud
sudfoto: Profimedia

- Postoji režim zajedničke i posebne imovine. Zajednička je sve ono što su stranke stekle u braku, bilo kojim razlogom na ime oba bračna druga. Posebna je ona koju je neko imao pre braka ili nasleđem za vreme trajanja braka ili koja je proizvod posebne imovine. Svako može da raspolaže posebnom imovinom za vreme trajanja ili posle braka - pojašnjava Marković.

Kada je u pitanju prodaja zajedničke imovine u toku brakorazvodnog spora, advokat navodi da bi se teško desilo da notar uopšte overi takav dokument. Ipak, ako i do toga dođe, druga strana je zaštićena određenim pravnim koracima.

- Nije lako prodati nešto što ulazi u režim zajedničke imovine. Ako je u pitanju stan, verovatno notar ne bi overio dok se ne isproveravaju sve te činjenice. Ipak, ako se to desi, drugi brački drug ima pravo na određene pravne korake u cilju ostvarenja svojih prava da se utvrdi da je ugovor kojim je neko raspolagao ništav ili da ostvari nadoknadu štete - pojašnjava naš sagovornik.

On kaže da su česte situacije i da jedan od bračnih parova proda imovinu dok traje spor za habitatio, odnosno habitaciono pravo roditelja kom je dodeljeno starateljstvo deteta na račun drugog supružnika, ali da i za to postoji rešenje.

- Akcio pauliana je jedna od opcija. Može da se traži da se utvrdi da je ugovor ništav, a s druge strane mogu da se pobiju pravne radnje koje su usmerene na izbegavanje obaveza. Ako je jedan od supružnika raspolagao nečim što je zajednička imovina onda je ništavost, ali ako je drugi slučaj onda se traži pobijanje pravne radnje - zaključuje Marković.

Bonus video:

03:32

NAKON 3 GODINE DOBILA POZIV ZA SUD ZBOG NAGRADE ZA IZVRŠITELJE! Ispovest Snežane Barac kojoj su oduzeli novac bez obaveštenja

(Espreso/ Telegraf/ J.S/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.