EVO KOLIKA ĆE VAM BITI PENZIJA AKO IMATE 35 GODINA RADNOG STAŽA: Sve zavisi od OVA DVA FAKTORA
Penzioneri, Foto: Nebojša Mandić

PENZIONERI

EVO KOLIKA ĆE VAM BITI PENZIJA AKO IMATE 35 GODINA RADNOG STAŽA: Sve zavisi od OVA DVA FAKTORA

Da biste u Srbiji otišli u penziju morate da imate najmanje 15 godina radnog staža

Objavljeno:

Ukoliko ste 35 godina radnog staža proveli "na plati" u visini republičkog proseka, tj. prosečne zarade u Srbiji (koja je trenutno nešto manja od 90.000 dinara), u starosti vas čeka penzija iz PIO fonda od oko 47.000 dinara,

Praktično sa lineranim povećanjem od 14,8 odsto, iznos ličnog boda od 1. januara ove godine iznosi 1.345,88 dinara.

Evo kako izgleda formula za računanje penzija

Formula za izračunavanje nije nimalo jednostavna. ali je suština u tome da što je veća plata, to je veća i penzija. Visina penzije, praktično, je jednaka proizvodu ličnog i opšteg boda.

1 / 7 Foto: Beta/Dragan Gojić

Ključni faktori za visinu penzije: visina primanja i broj godina radnog staža.

Da bismo došli do ličnog boda, moramo da izračunamo lični koeficijent. Do njega dolazimo kada svaku našu godišnju zaradu podelimo sa prosečnim republičkim zaradama u odgovarajućim godinama, a onda zbir dobijenih iznosa podelimo sa godinama staža.

Od 1. 1. 1970. do 2002. godine zarada se uzima u neto iznosu, a od 2003. u bruto iznosu. Kad znamo koliki nam je koeficijent, njega množimo sa godinama staža i dobijamo lični bod. Na kraju dobijeni iznos pomnožimo sa opštim bodom.

Evo kolike su penzije sa 15, 20 i 40 godina radnog staža

Da biste u Srbiji otišli u penziju morate da imate najmanje 15 godina radnog staža, a od 1. januara svi penzioneri koji su sa ovim stažom otišli u penziju mogu da očekuju da će im primanja "porasti" na 10.715 dinara.

Prema zvaničnoj računici ako je neko radio 20 godina, prijavljen na platu u visini minimalne zarade, u starosti ga očekuje nešto više od 120 evra mesečno, tj. da budemo precizni tačno 14.366 dinara.

Bonus video:

01:33

SVE POTREBNE INFORMACIJE ZA PENZIONERE: Podeljeno u grupe, OVA STVAR JE PRESUDNA! Iz PIO Fonda detaljno o POVEĆANJU penzija

(Espreso / Blic / Nikola Vojnović / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.