DIREKTOR PIO FONDA POMENUO POVEĆANJA PENZIJE U 2024. GODINI: Evo šta naši penzioneri mogu da očekuju
Penzioneri, Foto: Nebojša Mandić

PIO FOND

DIREKTOR PIO FONDA POMENUO POVEĆANJA PENZIJE U 2024. GODINI: Evo šta naši penzioneri mogu da očekuju

Penzije nisu dovoljno brzo pratile rast plata koje su u poslednjih deset godina drastično porasle

Objavljeno:

Direktor Fonda PIO Relja Ognjenović najavio je mogućnost da penzije ove godine budu u više navrata povećane.

On je to kazao u susretu sa korisnicima Doma za stare na Voždovcu kojima je doneo i podelio Penzionerske kartice.

„Ono što smo vam prošle godine obećali, a imali smo puno obećanja, mislim da smo sve ispunili. Pore dva povećanja penzija, jednokratne pomoći, i ovim januarskim povećanjem 0d 14, 8 odsto, zatvorili smo prvi krug obećanja“, rekao je direktor Fonda PIO.

On je, istakavši da uplate u Fond idu dobrim tempom, najavio mogućnost da penzije ove godine budu uvećane više puta, u saradnji sa Vladom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Ja se nadam da vas čekaju još mnoga lepa iznenađenja ove godine, čak, možda više puta“, nagovestio je Ognjenović.

On je, podelivši Penzionerske kartice korisnicima Doma, naveo da ih je do sada uzelo preko milion penzionera a da popuste daje 830 privrednih i drugih subjekata.

1 / 7 Foto: Beta / Dragan Gojić

O penzionerima je s velikom pažnjom gostujući na RTS-u govotio i predsednik Aleksandar Vučić.

Kako je kazao, i pored višekratnih povećanja, koja iznose za 2 godine 56 odsto, on još nije zadovoljan brzinom rasta penzija.

Država će morati više pažnje da posveti penzionerima u narednom periodu. Penzije nisu dovoljno brzo pratile rast plata koje su u poslednjih deset godina drastično porasle. Zato hoću da se prema penzionerima ophodimo po švajcarskoj formuli da bi brže pratili plate“, najavio je predsednik.

Predsednik je dodao da sistem može da izdrži taj rast, jer država sve vreme vodi računa i o deficitu i o stopi javnog duga u odnosu na bruto domaći proizvod, ali i o kreditnom rejtingu zemlje, odnosno o ukupnom stanju javnih finansija.

Vučić je dodao da je prosečna penzija u Srbiji značajno viša od onog iznosa koji se prikazuje (390 evra), jer prosek spuštaju poljoprivredne penzije.

I to nije sve što penzionere očekuje ove godine.

Prvi penzioneri već u martu kreću na besplatnu rehabilitaciju u banje. O trošku Fonda PIO na rekreaciju će ići gotovo 22.000 penzionera, najviše od kada Fond raspisuje konkurse.

Konačna rang lista biće objavljena 14. marta i potom će uslediti pozivi penzionerima da odu u banju koju su izabrali.

Svi oni kojima je pratnja potrebna iz zdravstvenih razloga takođe će o trošku Fonda moći da povedu i pratioca, novina je koja će pogodovati najstarijima.

Bonus video:

01:33

SVE POTREBNE INFORMACIJE ZA PENZIONERE: Podeljeno u grupe, OVA STVAR JE PRESUDNA! Iz PIO Fonda detaljno o POVEĆANJU penzija

(Espreso / Penzionisani / Vesna Pejčić / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.