OVIM RADNICIMA U SRBIJI ĆE ZARADA BITI POVEĆANA ZA 10 PROCENATA: Traži se rešenje, evo i od čega zavisi
Šalter, Foto: Zorana Jevtić

PLATA

OVIM RADNICIMA U SRBIJI ĆE ZARADA BITI POVEĆANA ZA 10 PROCENATA: Traži se rešenje, evo i od čega zavisi

Đedović Handanović je prenela da je na sastanku dogovoreno da se pre isteka postojećeg kolektivnog ugovora završi nova sistematizacija

Objavljeno:

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je u sredu sa predstavnicima rukovodstva i sindikata JP PEU „Resavica“ o povećanju zarada rudarima, poboljšanju poslovanja i uslova rada u tom preduzeću.

Đedović Handanović je ocenila da je „Resavica“ značajno preduzeće koje decenijama doprinosi energetskoj bezbednosti Srbije, pre svega kroz proizvodnju visokokvalitetnog uglja u rudnicima ovog sistema.

Prema njenim rečima, na inicijativu predsednika Srbije radi se na iznalaženju rešenja za potpisanje novog kolektivnog ugovora i povećanje zarade rudarima za 10 procenata.

Rad u rudniku je težak i izazovan zbog čega je od velike važnosti da materijalno pomognemo sve one bez kojih ne bi bio moguć napredak i razvoj našeg društva, naglasila je ministarka.

Ona je dodala da je prioritet države da „Resavica“ posluje održivo, da je neophodna modernizacija proizvodnje, povećanje produktivnosti i bezbednosti rada, prenosi Ministarstvo rudarstva i energetike.

Rudnik Resavica
Rudnik Resavicafoto: jp peu resavica

DOGOVOREN ZAVRŠETAK SISTEMATIZACIJE

Đedović Handanović je prenela da je na sastanku dogovoreno da se pre isteka postojećeg kolektivnog ugovora završi nova sistematizacija u preduzeću koja će doprineti povećanju efikasnosti i mogućim uštedama.

Unapređenje poslovanja i produktivnosti je najvažniji preduslov kako bi preduzeće funkcionisalo stabilnije i ispunjavalo svoje obaveze na vreme, a „Resavica“, kao i druga preduzeća, mora da unapredi planiranje i postiže bolje rezultate, poručila je ministarka.

Država godinama izdvaja ogromna sredstva, prošle godine je već jednom pronašla način za povećanje plata rudarima, ali je unapređenje poslovanja neophodno radi postizanja veće održivosti ovog preduzeća, zaključila je ona.

Bonus video:

03:14

PREDSEDNIK VUČIĆ JE NAJAVIO DA ĆE DO 2027. GODINE PROSEČNA PLATA BITI 1.400 EVRA, A MINIMALNA ZARADA 650 EVRA.

(Espreso / Kurir / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.