KAKO MOŽETE PROVERITI RADNI STAŽ ZA PENZIJU BEZ ČEKANJA U REDU SATIMA? Sve je olakšano, pratite ove korake
Penzioneri, Foto: Beta Dragan Gojić

PENZIONERI

KAKO MOŽETE PROVERITI RADNI STAŽ ZA PENZIJU BEZ ČEKANJA U REDU SATIMA? Sve je olakšano, pratite ove korake

Postupak za ostvarivanje prava iz penzijskog osiguranja pokreće se kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje

Objavljeno:

Uslovi za odlazak u penziju se često menjaju, ali su svakako ključni faktori broj godina života i radni staž.

Postupak za ostvarivanje prava iz penzijskog osiguranja neophodno je da pokrenete u PIO fondu.

Mnogi građani Srbije nisu sigurni koliko godina radnog staža imaju, kao i da li ih poslodavac možda nije odjavio u određenom periodu "na svoju ruku". To je sada olakšano jer više ne morate da čekate satima u redu kako biste dobili jednu jedinu informaciju.

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje je nedavno omogućio građanima da brzo i lako dođu do podataka jer se evidencija vrši elektronski.

Potreban vam je samo jedan odlazak do PIO fonda, i to kako biste dobili jedinstveni PIN kod. Šifra se uzima jednom, trajna je, i dobija se potpuno besplatno.

PIN kod se dobija odmah podnošenjem zahteva za izdavanje šifre za pristup podacima Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIN code) u najbližoj filijali ili službi filijale Fonda.

PIN kod se kasnije može promeniti i kroz opciju promene pina u bilo koji šestocifreni broj. U slučaju da ga izgubite ili zaboravite, možete se javiti Fondu PIO i tražiti novu šifru.

To je rešenje koje je predviđeno i za slučaj da se 10 puta unese pogrešna šifra – tada će automatski biti onemogućen pristup traženim podacima te će on biti odobren samo uz novu šifru.

1 / 5 Foto: Nebojša Mandić

Ovo je korak po korak objašnjenje kako da proverite radni staž onlajn:

1. Prvenstveno treba da popunite "Zahtev za izdavanje šifre za pristup podacima Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje". Ukoliko ne možete ili ne želite da štampate i popunjavate ovaj obrazac kod kuće – ne morate, jer ga svakako možete popuniti i na šalteru PiO Fonda.

2. Zatim sa ličnom kartom morate da odete lično do najbliže filijale ili službe filijale Fonda. Imajte u vidu da šalteri filijala PiO rade svakog radnog dana od 8 do 15 časova. Ukoliko ste prethodno ispunili zahtev kod kuće, potrebno je samo da ga predate; a ukoliko niste onda kažete da želite sami da proverite staž elektronskim putem i da vam treba šifra za pristup. Tada će vam dati da popunite obrazac i nakon toga službenici će vam predati kovertu sa PIN kodom.

3. Sada kada imate PIN kod, otvorite elektronski servis za građane RFPiO i popunite potrebne podatke.

Da bi se pristupilo ličnim podacima iz matične evidencije Fonda PIO, potrebno je uneti svoj Jedinstveni matični broj građana (JMBG), PIN (šifru) koja je dobijena u Fondu PIO i verifikacioni kod koji se sistemski pojavljuje svaki put kada se pristupi ovoj strani (dakle, treba ga prekucati sa ekrana). Nakon popunjavanja sva tri polja, treba kliknuti na dugme "Prijava". Ova usluga je besplatna i možete se realizovati bez ograničenja.

4. Nakon toga treba da kliknete na "Izveštaj o podacima iz matične evidencije" – istaknuto crvenom bojom. I tada ćete dobiti ceo izveštaj.

Bonus video:

01:33

SVE POTREBNE INFORMACIJE ZA PENZIONERE: Podeljeno u grupe, OVA STVAR JE PRESUDNA! Iz PIO Fonda detaljno o POVEĆANJU penzija

(Espreso / A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.