OVOJ GRUPI RADNIKA STIŽE UVEĆANA JANUARSKA PLATA: Sada će zarade dobijati PREMA ZVANJIMA, a ne prema kategorijama
Plata / Ilustracija, Foto: Promo, Filip Plavčić

DOBRE VESTI

OVOJ GRUPI RADNIKA STIŽE UVEĆANA JANUARSKA PLATA: Sada će zarade dobijati PREMA ZVANJIMA, a ne prema kategorijama

Do sada su zaposleni u nauci imali šest zvanja sa po šest različitih kategorija, što znači da su imali 36 različitih zarada

Objavljeno:

Ove nedelje istraživačima u Srbiji treba da legne uvećana januarska plata. Očekuju znatno više novca nego što su do sada primali, jer je od Nove godine prvi put počela primena koeficijenata za plate u nauci.

Zapravo, plate u nauci sada se određuju prema zvanjima, a ne po kategorijama kao do sada. To bi značilo da će januarska plata naučnog savetnika iznosi 151.200 dinara, višeg naučnog saradnika 126.200 dinara, naučnog saradnika 107.000, a za istraživača saradnika 90.400 dinara.

Predsednica Sindikata nauke Srbije dr Đurđica Jovović pojašnjava da su to samo obračuni po koeficijentima, koji se sada prvi put uvode u nauci. Međutim, na to treba dodati u uvećanje koje su dobili svi zaposleni u javnom sektoru.

"Po koeficientima plata istraživača pripravnika treba da bude 90.400 dinara, dok je plata naučnog savetnika 151.200 dinara. Međutim, na to treba dodati i povećanje koje su dobili svi drugi zaposleni u javnom sektoru", navela je Jovović za Euronews Srbija.

Navodi da je uvođenjem koeficijenata konačno ispravljena nepravda prema nauci i da je ovo prvi pozitivan korak u rešavanju brojnih nagomilanih problema u nauci.

Nauka
Naukafoto: EPA / Zoltan Balogh

Jovović: Veliki korak za nauku

"Ovo je, zapravo, veliki korak za nas. Ovim se ispravlja nepravda prema svim kolegama. Ima još dosta toga da se uradi. Jedan od problema je i rešenje statusa istraživača na fakultetima. To nam je veoma bitno, a ostalo je nerešeno", navela je Jovović za Euronews Srbija.

Dodaje da treba uraditi i katalog radnih mesta za zaposlene u nauci, kao i da se reši status neistraživača na institutima, odnosno administrativnog osoblja i tehničkog osoblja, koji se finansiraju i dalje iz režijskih troškova.

"Treba rešavati i pitanje materijalnih troškova, njihove drugačije raspodele. Treba da razgovaramo i o povećanju sredstava za materijalne troškove, za rad. Nije dovoljno samo napravite zgradu, povećati platu, a da sredstva ostanu minimalna", navela je ona.

Do sada su zaposleni u nauci imali šest zvanja sa po šest različitih kategorija, što znači da su imali 36 različitih zarada. Razlika u plati mogla je da bude i po 100.000 dinara.

Primera radi, naučni savetnik u A1 kategoriji imao je platu 175.000 dinara, dok njegov kolega u A6 kategoriji imao 80.000 dinara. To je razlika od skoro 100.000 dinara samo u okviru jednog naučnog zvanja.

Sindikati su sa resornim ministarstvom, kada se pregovaralo o platama u nauci, dogovorili da se najveće plate koju su imali istraživači u prethodnoj A1 kategoriji, "zalede", a da se ubuduće povećavaju plate istraživačima sa manjim platama (niže kategorije) dok ne dostignu taj najviši iznos.

Naučnici
Naučnicifoto: Fond za nauku

Nagrađivanje najboljih istraživača

Problem sa kojim se naučna zajednica dugo suočava bila je kategorizacija, odnosno evaluacija rada istraživača koja je poslednji put urađena 2011. godine i to na osnovu rada iz perioda od 2006. do 2010. godine. Tako je oko 80 odsto istraživača ostalo oštećeno u niskim kategorijama. Tako su stvorene ogromne razlike između najniže i najviše kategorije unutar istog zvanja.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović nedavno je rekla da je uveden i mehanizam za nagrađivanje 10 odsto naših najboljih naučnika sa za trećinu većom platom.

Navela je i da je jedan od primarnih ciljeva budućeg rada ministarstva poboljšanje materijalnog položaja istraživača na fakultetima.

Bonus video:

03:14

PREDSEDNIK VUČIĆ JE NAJAVIO DA ĆE DO 2027. GODINE PROSEČNA PLATA BITI 1.400 EVRA, A MINIMALNA ZARADA 650 EVRA.

(Espreso / Euronews/ S.Tuvić / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.