"POSKUPLJENJE OD 10 DINARA JE MALO, TERAJ" Pitali smo Beograđanke da li će OSTAVITI CIGARE, odgovori su HIT (VIDEO)
Espreso anketa, Foto: Espreso ilustracija

NAJNOVIJE poskupljenje cigareta

"POSKUPLJENJE OD 10 DINARA JE MALO, TERAJ" Pitali smo Beograđanke da li će OSTAVITI CIGARE, odgovori su HIT (VIDEO)

Hoće li najnovije poskupljenje cigareta naterati pušače u Srbiji da ostave duvan, ekipa Espresa proverila je na beogradskim ulicama

Objavljeno:

Zbog usklađivanja akciza, cigarete poskupljuju dva puta godišnje, jednom na početku i drugi put sredinom godine.

Tako je pušače u Srbiji jutros dočekala loša vest - potrošači će najjeftiniju paklicu plaćati 340 dinara, a najskuplja će ići i do 620 dinara.

Cigarete proizvođača "Filip Moris internešnal" iz Niša i "Japan tobako internešnal" iz Sente od početka nedelje skuplje su za 10 dinara.

Za toliko će od ponedeljka biti viša cena i paklica kompanije "Britiš amerikan tobako" iz Vranja.

Cigarete u pepeljari / ilustracija
Cigarete u pepeljari / ilustracijafoto: Tamara Trajković

Prethodne godine cigarete su poskupele tri puta. Poslednje vanredno poskupljenje bilo je u oktobru. Akcize na cigarete za osam odsto povećanje su 1. oktobra 2023. godine.

Hoće li najnovije poskupljenje cigareta naterati pušače u Srbiji da ostave duvan, ekipa Espresa proverila je na beogradskim ulicama.

Jednu od anketiranih pitali smo da li će prestati da puši ukoliko cena bude sve viša:

- Ne znam, na to ne mogu da dam odgovor baš tačno. Nisam ni sama sigurna. Ustvari, ja nisam baš neki ozbiljan pušač, ja to jedno od 5, 6 do 10 cigareta popušim. I ne pušim dugo. Mislim, taj pušački staž nije tako dugačak, nekada sam se bavila sportom pa nije bilo ni kafe ni cigara, navela je naša sagovornica.

Espreso anketa
Espreso anketafoto: Espreso

Jedna od anketiranih istakla je da će pušiti bez obzira na poskupljenja i da joj je zadovoljstvo na prvom mestu.

- Pa da poskupe, mi ćemo ih pušiti, šta sad?! To je moj izbor. Sama plaćam, konzumiram dugo i to je to. Neka bude poskupljenje... To je neko moje zadovoljstvo sa kaficom, posle doručka, ručka, sa mojim prijateljicama, sa koleginicama i to je to. Zašto skratiti neko lično zadovoljstvo na sve to što znam? Znam sve to što loše nosi, ali moje zadovoljstvo je na prvom mestu, jasna je naša sagovornica.

Espreso anketa
Espreso anketafoto: Espreso

Naša sledeća sagovornica rekla je da ne planira da prestane sa konzumiranjem duvana.

- Ne, nisam još čula za poskupljenje, ali je to jedna od tužnih vesti. Ne planiram da prestanem. Postoji jedna fantastična knjiga koja se zove "Cigarete su uzvišene". Zaboravila sam ime autora, ali objavio je Zavod za kuću "Gradac", pa to može da bude reper. Tu autor jako dobro objašnjava otkud uopšte cigarete i tako, osim što su loše po zdravlje, one nisu samo loše na nivou fiziologije i organizma imaju čak, u umerenim količinama, nešto malo pozitivno. Dakle, stanovište zdravlja preteže negativno. No, one su uvek bile simbol slobode, recimo, kroz istoriju, i tako da priča o zabrani pušanja strahovito liči na jedan, kako bi rekla, pritisak i trening poslušnosti. Jer šta se dešava? Vama "stavljaju žutu traku" oko ruke ako ste pušač, a s druge strane vas truju kojekakvim pesticidima, kroz vazduh i tako dalje. Tako da nemam poverenja u nastojanje da se sačuva ljudsko zdravlje. Više mislim da je neka manipulacija upitna. Možda čak i finansijska, koju ne razumem, ali sve što se dešava ili većina onog što se dešava, čime smo okruženi, uglavnom ima neke tokove novca iza sebe, tako da meni to ne bi iznenadilo. Neću prestati da pušim tamo gde je dozvoljeno. U mojoj kući svakako, navela je naša sagovornica.

Espreso anketa
Espreso anketafoto: Espreso

Sledeća sagovornica priznala nam je da je jedan deo života bila pušač i da je sada zagovornik što većeg poskupljenja kako bi što manje ljudi pušilo.

- Poskupljenje me ne interesuje uopšte! Prestala sam pre deset godina da pušim. Ja sam pućkala, ustvari nisam ni pušila, ali radila sam i kao konobar 35 godina u kafani, tako da mi ništa to nije značilo. Ja bih što više da poskupi... Imam unuka i unuku ne puše, a ćerka puši. Ma zbog nje bih i 5.000 stavila. Ona kaže: "Ne mogu da ostavim!", e može! Sve se može kad se hoće. Poskupljenje od 10, 20 dinara je malo. Teraj! Ja sam bila u Francuskoj četiri meseca na neplaćeno da radim kao kuvarica i tamo su najskuplji piće i cigarete. Hrana jeftina, džabaluk. E to treba nama ovde, a ne... "Neće pušiti", pa nek ne puši!, poručila je jedna od anketiranih.

Espreso anketa
Espreso anketafoto: Espreso

Koliko su cigarete u Evropskoj uniji?

Irska naplaćuje najveći porez, odnosno 9,30 evra po paklici od 20 cigareta. Finska i Francuska 6,95 evra i 6,76 evra, dok Bugarska naplaćuje najmanji porez od 1,85 evra.

I u našem regionu su ovi nameti veći u poređenju sa Srbijom, tako u Hrvatskoj i Rumuniji su 2,5, dok u Sloveniji iznose 2,7 evra.

Kako navodi Fiskalni savet, cene cigareta variraju od preko 14 evra po paklici u Irskoj do približno 3 evra u Srbiji i Bugarskoj.

Maloprodajne cene i akciza su niže u zemljama Centralno Istočne Evrope(CIE) u odnosu na druge zemlje članice EU i to u proseku za oko 40 odsto.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

05:47

DA LI BISTE PREŠLI NA ELEKTRIČNE CIGARETE ILI ZAUVEK OSTAVILI PUŠENJE? Olček: Ovi proizvodi smanjuju rizik, ali NISU BEZ NJEGA!

(Espreso/ Pripremila M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.