EVO KAKO MOŽETE DA UVEĆATE PENZIJU: Ovo su opcije koje se nude, PROVERITE
Penzioneri, Foto: Beta Dragan Gojić

PENZIONERI

EVO KAKO MOŽETE DA UVEĆATE PENZIJU: Ovo su opcije koje se nude, PROVERITE

Informacija koja će mnogo značiti penzionerima

Objavljeno:

Kako se može uvećati buduća penzija saznali smo iz odgovora Fonda PIO jednom korisniku na pitanje koje se ne postavlja često, ali ovaj odgovor mnogima može biti od koristi za penzionerske dane.

On je, naime, naveo kako radi u privrednom društvu, ali je nedavno registrovao i radnju za samostalno obavljanje delatnosti.

Zato pita koje su njegove obaveze u vezi sa plaćanjem doprinosa za PIO.

1 / 3 Foto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

Kada osiguranik ostvaruje prihode po više različitih osnova (radni odnos, samostalna delatnost, poljoprivredna delatnost i dr.) doprinos za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje se plaća po svim osnovama, do iznosa najviše godišnje osnovice doprinosa, u skladu sa Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

S obzirom da je prioritetno osiguranje po osnovu radnog odnosa, u ovom slučaju se ne podnosi prijava na osiguranje po osnovu samostalne delatnosti, a svi doprinosi uplaćeni po oba osnova uzlaze u obračun buduće penzije, odgovorili su iz Fonda.

Dakle, ukoliko ste osiguranik u firmi gde radite „glavni“ posao a doprinos ne prelazi najvišu dozvoljenu, možete se baviti i samostalnom delatnošću ili poljoprivrednom, ukoliko za to imate potrebne preduslove, i na taj način podići stopu plaćanja doprinosa pa i do najviše, samim tim i buduću penziju.

Bonus video:

01:33

SVE POTREBNE INFORMACIJE ZA PENZIONERE: Podeljeno u grupe, OVA STVAR JE PRESUDNA! Iz PIO Fonda detaljno o POVEĆANJU penzija

(Espreso / Penzionisani / Vesna Pejčić / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.