EVO KOLIKO SA JANUARSKIM POVEĆANJEM IZNOSI MINIMALNA PENZIJA SA 15 GODINA RADNOG STAŽA: Sve zavisi od 2 faktora
Penzioneri, Foto: Nebojša Mandić, Ilustracija

visina minimalne penzije

EVO KOLIKO SA JANUARSKIM POVEĆANJEM IZNOSI MINIMALNA PENZIJA SA 15 GODINA RADNOG STAŽA: Sve zavisi od 2 faktora

Da biste u Srbiji otišli u penziju morate da imate najmanje 15 godina radnog staža

Objavljeno:

Formula za računanje penzije nije nimalo jednostavna ali je suština u tome da što je veća plata, to je veća i penzija.

Da biste u Srbiji otišli u penziju morate da imate najmanje 15 godina radnog staža, a od 1. januara 2024. godine svim penzionerima koji su sa ovim stažom otišli u penzijup rimanja su "porasla" na 10.715 dinara.

Ipak kako pokazuje računica PIO Fonda, niko u Srbiji nije u ovako velikoj dubiozi u starosti, jer su najniže penzije iz kategorija samostalnih delatnosti i zaposlenih oko 21.766 dinara, tj. sa januarskim povećanjem penje: oko 25.000 dinara.

1 / 6 Foto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

Kako se računa visina penzije u Srbiji?

Visina penzije je jednaka proizvodu ličnog i opšteg boda. Da bismo došli do ličnog boda, moramo da izračunamo lični koeficijent. Do njega dolazimo kada svaku našu godišnju zaradu podelimo sa prosečnim republičkim zaradama u odgovarajućim godinama, a onda zbir dobijenih iznosa podelimo sa godinama staža.

Od 1. 1. 1970. do 2002. godine zarada se uzima u neto iznosu, a od 2003. u bruto iznosu. Kad znamo koliki nam je koeficijent, njega množimo sa godinama staža i dobijamo lični bod. Na kraju dobijeni iznos pomnožimo sa opštim bodom.

PIO fond, Penzioneri, Penzionerska kartica
foto: Nenad Kostić

Podsetimo, uslov za starosnu penziju je najmanje 15 godina staža osiguranja i navršenih 65 godina života, s tim što je za žene osiguranike predviđen prelazni period do 2031. godine u kome će se starosna granica postepeno podizati svake godine do 65. godine.

Za prevremenu starosnu penziju uslov je najmanje 40 godina staža osiguranja i najmanje 60 godina života, s tim što takođe postoji prelazni period do 2024. godine u kome se postepeno podiže starosna granica za žene i muškarce i staž osiguranja za žene.

Bonus video:

05:55

KAKO JE LJUBAVNICA NASLEDILA PENZIJU PARTNERA UMESTO NJEGOVE SUPRUGE?! Advokat navode pravne mogućnosi: Iskoritila pravo deteta?

(Espreso / PIO fond / J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.