VESNA UZELA NOVU VEŠ MAŠINU, A NA KASI ŠOK! Zbog "skrivenih troškova" umalo nije pala u nesvest, A MOGLA JE IZBEĆI?
Bela tehnika, Foto: EPA CLEMENS BILAN, EPA OMER MESSINGER, EPAMAXIMILIAN VON LACHNER, ap photo david zalubowski, Marina Lopičić

"glavobolje" oko kupovine novih uređaja

VESNA UZELA NOVU VEŠ MAŠINU, A NA KASI ŠOK! Zbog "skrivenih troškova" umalo nije pala u nesvest, A MOGLA JE IZBEĆI?

Vesna M. saznala je prilikom kupovine veš mašine treba dodati još par hiljada ukoliko želi da joj ista bude dostavljena na kućnu adresu i instalirana

Objavljeno:

Tehnologija napreduje iz dana u dan i svedoci smo plasiranja novih uređaja kao na traci. Da bi ti novi uređaji došli do potrošača, stari moraju da dobiju "nogu" što je rezultiralo sve kraći radni vek istih - uređaji kao da su programirani da rade dok traje garancija.

Kupovina novog uređaja za neke je muka, za druge radost. Posebno prilikom kupovinebele tehnike, potrošači, osim toga da li će im se uklopiti dimenzije i dezen, imaju na umu da je to uređaj koji bi trebao da ih služi više godina pa biraju kvalitetnije aparate. Međutim kvalitetno danas uglavnom znači i skupo.

Bela tehnika
Bela tehnikafoto: Profimedia

Potraga uglavnom kreće na internetu. Nakon što sumiraju koliko novca mogu da izdvoje, potrošači krenu da listaju uređaje kod različitih prodavaca, upoređuju cene i glavnom biraju tamo gde je najjeftinije.

Nakon što odluče, sledi kupovina. U prodavnici pogledaju i uživo kako izgleda uređaj, odlaze na kasu da plate, a tamo iznenađenje - na cenu uređaja potrebno je dodati još par hiljada.

Upravo se to desilo Vesni M, a ona je za Espreso detaljno objasnila u čemu je bio problem.

"Živim sa sestrom i pokvarila nam se veš mašina pa smo umesto popravke ipak odlučile da kupimo novu jer smo svakako planirale da je zamenimo. Pronašli smo na sajtu prodavca onu koja nam odgovara i otišli smo da je platimo u prodavnici. Pitali smo prodavce da li isporučuju na kućnu adresu što su oni potvrdili i pitali da li nam treba i ugradnja, naravno da smo pristale i na to jer nemamo iskustva i kada nam je već dostavljaju, mogu i da nam je namontiraju. Kada je na red došlo plaćanje, umalo se nisam šlogirala. Spremile smo se da platimo 45.000 dinara koliko košta mašina, a račun je na kraju iznosio 50.500", priča nam Vesna.

Kasa
Kasafoto: RTS/Printscreen

Kako objašnjava, u prodavnici su im dodatno naplatili ugradnju i dostavu - 1.500 za dostavu na kućnu adresu i još 4.000 za instalaciju.

"Nismo znale da se dodatno naplaćuju te usluge, nije mi logično. Razumem za dostavu, mašina je gabaritna i teška i uneće nam je u stan, ali za instaliranje koje traje svega 5 minuta još dodatnih 4.000, to mi je van pameti", objašnjava sagovornica.

"Kada smo reagovale na uvećanu cifru, prodavačica nas je zbunila ubedivši nas da mi ne bismo umele same da je povežemo i da ako ne umemo to da uradimo valjano, možemo napraviti kvar. Posle smo videle da uz mašinu dolazi i uputstvo za instaliranje, ali kasno...", kaže.

Veša mašina
Veša mašinafoto: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

Mnogi potrošači ne budu svesni skrivenih troškova. Tako na primer i kupovinom klima uređaja, mnogi izume da moraju da plate i majstora koji će im istu montirati, a vrlo često sama montaža košta kao polovina uređaja.

Prodavci vas svakako o tome moraju obavestiti pre kupovine.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

02:02

STRUČNJAK OTKRIVA DA LI SE POMOĆU PAMETNIH BROJILA MOŽE UŠTEDETI STRUJA: Omogćavaju dvosmerno merenje i precizniji su!

(Espreso / Jovana Nedeljković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.